Publicat de: Mihai A. Pop | martie 14, 2011

Hartia va fi alba

Incercam sa ajut pe cineva sa scrie o compunere de la zero.

Si apoi am incercat sa pun gandurile mele inscris despre cum sa incepi sa scrii o idee creativa. Totusi asta s-a transformat in articolul care a durat cel mai mult sa fie scris. Are deja are aproape doi ani de cand l-am inceput, si a ramas alb pana cand am decis sa-l scriu si public.

Acum am decis.

Cred ca cel mai simpla modalitate de a scrie ceva este sa scrii o fraza, o jumate de pagina, ceva fara sa te opresti, exact din dorinta de a incepe si de a-ti demonstra ca inceputul este simplu. Realmente inceputul este cel mai complicat ca implica ca deja stii care e problema, si de unde incepe, si care ar fi planul cu care o sa rezolvi problema luand-o de la inceput. Cand de fapt nu prea e asa.

De multe ori cand scriu aceasta prima parte a oricarei lucrari, ajung sa o folosesc in final cam de fiecare data, desi ii mai schimb anumite parti, tocmai pentru ca aceasta mi se pare ca e samanta din care s-a nascut tot.

Pe de alta parte, de destule ori dupa ce ai inceput (bine sau mai putin bine) continuarea vine intr-un mod mecanic, si lucrurile se desfasoara de parca ar fi fost tot timpul in miscare, motiv pentru care din momentumul initial e bine sa nu te opresti, si chiar daca oboseala te toropeste, asta se intampla mai ales cand scrii documente lungi de zeci de pagini, e mai bine sa tii totul in miscare, pentru ca a misca un lucru e mult mai complicat cand e oprit de tot.

Imi amintesc ca pentru lucrarea de diploma tot scheletul l-am pus in scris intr-o noapte, urmand sa pun carne la momente ulterioare, iar experienta mi se repeta frecvent cand trebuie sa fac ceva.

Pe de alta parte pentru a creste puterea momentumului initial ajuta foarte mult ultima suta de metri motiv pentru care in momente de criza capacitatea de a te concentra si livra creste.

Asadar cu cat discomfortul e mai mare, cu atat capacitatea e mai mare de a compune ceva.

Deci n-ar trebui sa negam faptul ca cei mai mari scriitori probabil sunt si foarte frustrati, ca desi creativi sunt multi, doar acei putini impinsi la colt, sunt cei care explodeaza cel mai bine.

mihai

Reclame

Responses

  1. Coala alba e infricosetoare pentru un scriitor. O reduta de cucerit.Pentru un creator nu exista scheme de urmat.Pentru conceperea unor lucrari stiintifice tot ce spui este adevarat.Dar creatia este dumnezeiasca si foarte dureroasa.

    • Creativitatea e doar un proces. Intr-adevar greu de urmarit, si mai greu de explicat, poate inca inexplicabil, insa nu e nimic mistic in el, iar diferenta intre o lucrare creativa si alta sigur va sta in continut (creatia arareori poate coincide).

      Sunt destule carti care provoaca creativitatea, si pe langa ele incearca niste explicatii vagi asupra ei, totusi sper ca exista si explicatii ceva mai concrete decat atat, insa doar nu le-am gasit, inca.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii