Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 11, 2011

Principiul lui Dublu Pareto

In literatura statisticii exista un principiu a lui Pareto, de altfel cunoscut ca si Law of the vital few, sau principiul 80/20, care spune ca 80% din efecte sunt date de doar 20% din cauze, practic celelalte 80% din cauze nu influenteaza decat 20% din efecte.

Evident legea asta nu este decat o observatie empirica regasita de foarte multe ori, si probabil ca in anumite locuri 80/20, se poate transforma in 90/5, dar probabil e mai probabil sa fie 80/20 decat altceva.

Insa, daca presupunem ca 80/20 este adevarat, atunci aplicand de doua ori Pareto, adica Dublu Pareto, obtinem ca 80% din 80% din efecte se pot obtine cu 20% din 20% din efort… adica 64% din efect cu 4% din efort.

Cred ca asta trebuie sa fie fost efortul general depus de mine in facultate, probabil ca ma bazam pe principiul Dublu Pareto, pentru efort minim si note acceptabile.

Plecand de la observatia asta, si aplicand triplu, cvadruplu, cvintuplu etc Pareto, s-ar putea sa dam peste Black Swan, care spune ca ceva care pare total neasteptat, vine si modifica intr-o perioada de timp foarte redusa total sistemul din care a provenit initial. Adica daca ceva cu o probabilitate de 1% poate influenta 50% din sistem (triplu Pareto), sau chiar cu 0.01% probabilitate sa influentezi 25% din sistem (sextuplu Pareto).

mihai

Reclame

Responses

  1. pura statistica, trebuia sa-i dea cineva un nume:)
    totul tine de ‘ordinea haosului’ (probabil)

  2. clar. mai e cazul sa-ti spun ca m-am ras?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii