Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 8, 2011

Lumea fara electricitate

De multe ori auzim statistici care spun ca numai x miliarde de oameni au (sau n-au) acces la televizor, la telefon, sunt alfabetizati, au telefon mobil, au acces la internet, au acces la apa potabila curenta, poate scrie si primi corespondenta.

Totusi de multe ori m-am intrebat daca nu o mare parte din statisticile de mai sus, care incearca sa indice gradul de dezvoltare si subdezvoltare a omenirii, prin comparatie cu lumea cititorului, adica a noastra, daca nu se pot reduce la una singura – accesul la electricitate.

M-am gandit indelung ce implica asta si cred ca e un indicator de urmarit, si face acea diferenta intre feudalism si era moderna, pentru ca implicit electricitatea aduce lumina, apoi confortul casnic, servicii publice si o multitudine de alte elemente pe care le consideram azi ca fiind esentiale pentru viata noastra.

Intr-o populatie de 7 miliarde de oameni, circa 1.4 miliarde nu au acces la electricitate, si nu vorbesc de acces zilnic, ci de sansa de avea curent acolo unde locuiesc pentru sarcini casnice… gen gatit.

Ce e ciudat ca si in Romania mai exista sate si catune fara electricitate, dar din ce in ce mai putine. Totusi peste latura de afacere, electricitatea pare un serviciu social, care pur si simplu trebuie sa fie pentru a avea un popor iluminat. Si tot apropos de popoare iluminate, cred ca merita mentionat faptul ca Coreea de Nord vazuta din satelit noaptea, are mai putin lumina antropica decat desertul Sahara, sunt si ei salvatorii de lumina.

Nici n-as vrea sa-mi imaginez lumea fara electricitate, practic mi s-ar parea o intoarcere rapida la feudalism.

mihai

PS Am scos butonul de print, pentru ca nu consider ca taiatul de copaci pentru imprimare e acceptabil.

Reclame

Responses

  1. aia din Coreea de Nord bruiaza tot, pana si lumina antropica


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii