Publicat de: Mihai A. Pop | Ianuarie 27, 2011

Strawberians

Undeva pe lumea asta, intr-o tara mica, prafuita si cu multe oportunitati numita Strawberia, dintr-o intreaga populatie, o parte mai migratoare de strawberins au purces la agricultura nomada in afara tarii.

Si au luat-o ei la picior, cu catel, cu purcel, dar fara copii, spre campiile seci, dar irigate ale altor popoare, gen spaghettoni sau sangriarzi.

Dar Strawberia nu este intr-o pozitie unica in lume, si chiar istoria arunca o perspectiva asupra altor tari si popoare care au luat aceeasi cale, si rezultatele ar trebui sa fie imbucuratoare pentru strawberienii ramasi in Strawberia. Pentru ca de-a lungul timpului popoarele care au trecut prin procese migratoare de acest gen au reusit sa faca de asa fel incat sa nu afecteze negativ prea mult pe termen scurt, pe cand pe termen lung rezultatele pozitive au fost semnificative.

O posibila explicatie este ca se aduce pe termen mediu capital monetar si intelectual superior din afara tarii, iar pe termen scurt populatia care vrea sa munceasca poate munci si sa fie productiva.

Totusi despre straberians se poate spune multe, doar nu ca ar sti sa faca agricultura organizata.

mihai

mica poveste fantastica fara praslea, dar cu capsunile de aur

Reclame

Responses

  1. Banuiesc ca este o abordare economica.
    Din pacate in ziua de azi (si pentru viitor) variatiile economice sunt atat de aleatoare, incat eu nu sunt sigur ca mai merge algoritmul analizei istorice pentru prognozele viitoare… fie ele si pe termen scurt sau mediu…
    Sunt si „exemple negative” in istoria anumitor state… de exemplu Weiqi-tania in care clasa intelectuala (bulinele albe) au inceput sa emigreze in masa, lasand tara pe mana „Clasei muncitoare” (bulinele negre)… si acum se zbat sa aduca din afara profesionisti cu care sa reconstruiasca tara… insa probabil din cauza degradarii sociale (criminalitatea in principiu), nu se mai duce nimeni acolo indiferent cati bani i s-ar oferi.
    Pe termen lung, apare resemnarea populatiei, acceptarea conditiei, si atunci nu se mai zbate nimeni pentru mai mult (cel putin nu prin munca).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii