Postat de: Mihai A. Pop | Ianuarie 12, 2011

Cum sa bei alcool inteligent

Pentru cei care ma cunosc stiu ca nu am pasiuni pentru alcool, insa in anumite momente imi place si recunosc ca aduce un plus de volubilitate. Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca nu de putine ori mi-am incercat limitele biologice, insa sper ca am invatat ceva din asta si macar in ultimii ani n-am mai calcat pisica pe coada.

Nu vreau sa vorbesc despre schimbarile de gust, despre moda de a bea acasa (moda care ar trebui descurajata cu exceptia unui pahar de vin ocazional). Nu vreau sa vorbesc nici despre limita de varsta la alcool si nici despre prejudecatile rolului alcoolului in alimentatie.

Eu vreau sa ajung la un lucru simplu, pe care l-ar putea utiliza si un licean si unul la varsta a treia.

Cum sa bei – si evident voi vorbi din experienta mea, limitata, dar cu ceva intelegere.

Cand vrei sa bei pentru antren, bea intotdeauna foarte putin, guri mici si rare, luate cu mancare, si pentru ca nu trebuie sa ajungi sa-ti numeri paharele, pentru ca ar trebui sa te opresti la unul, alte sfaturi nu-si au rostul.

Cand bei pentru un exces, fie distractie, sarbatoare, jale etc, oricum vei ajunge sa bei mai mult decat un pahar, cateva sfaturi care te te vor ajuta.

  • Bea acelasi mix de alcool, adica daca bei tuica, nu o amesteca cu berea, vin, alte tarii… pentru ca in stomac alcoolul este perceput ca o grasime, si pentru fiecare paharel de alcool diferit ar trebui pregatit un alt mix de acizi ca sa-l digere, insa in realitate stomacul nu modifica sucul gastric asa repede, si mai mult alcool va ajunge pe tractul digestiv, practic te vei imbata mai repede si mai imprevizibil. Deci daca bei whisky, bea doar asta pana la sfarsit.
  • Incearca sa-ti numeri paharele/sticlele(/damigenele/butoaiele), pentru ca vei putea face singur calculul cat alcool ai baut, si probabil iti sti limitele pe care le suporti, depinzand si de intervalul de timp in care s-a consumat. Un calcul simplist – 1 pahar de spirtoasa de 50ml are la fel de mult alcool ca o bere de 500ml, totusi berea are mai multa apa si e diuretica, deci te va imbata mai putin… plus ca ar trebui sa o bei mai incet decat spirtoasa
  • Orice alcool ai bea, nu-l tine in gura si, cel putin pentru spirtoase, incearca sa nu ti se intoarca mirosul din stomac, prin controlarea respiratiei – practic cand bei alcoolul se asimileaza si prin gura, mai repede si ajunge la creier mai pur, motiv pentru care nu tre’ sa stea acolo, iar creierul uman are digestia, implicit stomacul, strans legat de olfactiv, dar si de echilibru (ma refer la locatia fizica in creier), asa ca o data cu eforturile din stomac (asimilarea alcoolului) apar si problemele de echilibru, iar orice efort suplimentar dat de miros, se poate usor transforma in greata si altele
  • Nu orice alcool e pe placul oricui, de pilda majoritatea nu suporta excesul de bere, pentru ca fermentii din anumite cereale le fac mai rau decat alcoolul in sine, asa ca ramai cu ce stii ca suporti, iar experimentarea de alte bauturi se face doar in doze mici
  • Cel mai bun remediu pentru mahmureala/reducerea alcoolemiei este consumul de lichide, eu personal considerand ca pentru orice pahar de spirtoasa ar trebui sa beau pentru a nu fi mahmur de circa 5-10 ori mai multe alte lichide – apa e cea mai buna, dar practic orice diuretic va ajuta, aparent laptele nu ajuta, insa n-am incercat
  • Ideal este ca consumul de alcool sa fie cat mai spatiat, si daca se poate amanat in stomac, pentru a putea fi cat mai bine digerat, lucru care practic poate surveni doar daca in prealabil se mananca alimente satioase, in general recomandandu-se grasimile si uleiurile vegetale
  • Cand incepi sa simti efectele alcoolului opreste-te din baut, si bea lichide… iti va creste anduranta semnificativ

Sper ca sfaturile sa va fie de ajutor, in instantele unde un singur pahar nu e de ajuns.

mihai

PS Nu incercati sa ma convingeti ca alcoolul este doar un element nociv, pentru ca nu este, insa excesul intr-adevar duce… departe. Totusi cred sincer ca intr-o masura controlata este un liant social pe care trebuie sa-l manuiesti cu masura, mai ales ca oamenii devin mai sinceri in astfel de ipostaze si chiar imaginatia creste exponential.


Responses

  1. Dificil subiect dar, totusi, eu zic ca este o chestie foarte personala si personalizata de la caz la caz. Spre exemplu – „EU” – am momente in care ma ametesc de la o bere si momente in care nu ma ametesc nici dupa 12beri. Cred ca foarte important la alcool este cumularea de sentimente si simtiri din momentul in care il practici. In cazul mahmurelii cred ca depinde de gradul de sulfiti pe care l-a avut vinul, sau gradul de alcool etilic din spirtoasa.
    Despre apa de dupa eu am alta filosofie: nu beau niciodata dupa ca se spune ca pune alcoolul din nou in circulatie si s-ar putea sa te ia ameteala din nou. Inclin sa cred ca pentru mine este adevarat, dar recunosc ca nu stiu daca este un fapt sau doar doar un crez psihologic in mintea mea care nu este prea lucida dupa o betie.

    • Despre starea de spirit si alcool cred ca e usor de spus ca ai dreptate, si realmente te poti imbata si fara alcool, vezi niste experiemente facute de Derren Brown (probabil se gasesc pe net ca video sau macar explicatiile).
      Asa ca nu e greu de inteles cum nu te poti imbata dintr-o jumatate de litru de vodca si totusi sa

      Despre apa si mahmureala, te asigur ca e doar crezul tau, exista studii serioase prin care diureticele te scapa de alcool.

  2. Pe facebook erau doua comentarii interesante la articol – corelatia intre consumul de alcool si durata vietii – de aici o observatie cum ca in Romania un adult in media bea anual 10l de alcool pur pe an. Lucru care mi s-a parut fabulos, avand in vedere ca doar 1l de alcool pur inseamna 50 de beri de 100ml sau 50 de pahare de spirtoase de 50ml. Si in conditiilea stea am stat sa calculez si nu cred ca beau mai mult de 2l pe an. Si al doilea comentariu care spunea ca in conditiile astea probabil ca se contorizeaza si alcoolul din bomboane…

    Totusi exista povesti din mediul rural care mentioneaza un consum de 500ml de tuica pe zi, tuica la 30%… asta intr-adevar duce la un consum anual (la doar 300 de zile pierdute) de 45l.

  3. […] Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca nu de putine ori mi-am incercat limitele biologice, … citeşte mai multStatistici interesante despre alcool şi cei care îl consumă …Alcoolul face rău. Ba nu, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii