Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 21, 2010

Noul vot cenzitar

In acest articol voi vorbi despre discriminarea din interiorul sistemului de votare, si presupun ca tiraniile si sistemele autoritare sunt limitate si vor disparea. Asa ca pentru a putea imbunatati sistemului incerc sa trasez cateva limite si linii de dezvoltare pentru sistemul care va veni ca evolutie a sistemului actual.

In momentul actual utilizam sufragiul universal, sau votul universal, prin care fiecare vot exprimat este egal cu oricare alt vot exprimat. Pentru definitie click aici.

Metoda prin care voturile erau exprimate inaintea introducerii votului universal, era votul cenzitar. Cred ca se se stie destul despre votul cenzitar, insa am sa retin un element esential:

Pot vota cei care au un anumit venit anual (sau pe alta perioada) evaluabil, fie in titluri de proprietate imobiliară (terenuri, cladiri)  fie stabilit in functie de cuantumul impozitelor platite anual asupra veniturilor incasate.

Pentru definitie click aici.

Ca idee eu cred ca votul universal este clar o idee superioara votului cenzitar, si o evolutie fireasca.

Doar ca lumea s-a schimbat, si limitarea principala a sistemul de vot universal curent este statul, practic votul fiecarui individ are aceeasi valoare cu votul fiecarui altui individ din acelasi stat, si doar atat.

Intr-un fel votul curent este un vot cenzitar, unde clasificarea puterii votului se imparte intre tari. Adica votul unui american va fi mult mai puternic decat votul unui roman, iar al romanului va fi mult mai puternica ca al centrafricanului.

Eu numesc asta noul vot cenzitar, care bazat pe capacitatea individului de a fi membru a unui stat cu putere superioara (US este un exemplu), reuseste sa-si transforme votul cu o forta mai mare.

Daca azi 300 de milioane de americani au de trei ori mai multa forta economica decat 1200 de milioane de indieni – ambele fiind democratii – atunci putem spune ca numai intre state exista voturi cenzitare, practic anumite comunitati momentan mai puternice se folosesc de forta economica sa se propage asupra societatii.

Totusi conceptul unui vot universal, realmente global, este inca indepartat, pentru simplul fapt ca inca nu exista o uniformitate a votului universal, chiar si comunitatile economice au mari probleme in a deveni comunitati politice functionale (vezi cazul EU), iar putinele politici pan-statale, sunt faultate chiar de cei care ar trebui sa fie capitanii echipei (vezi cazul Protocolului de la Kyoto).

Solutiile cetateanului global in relatia cu votul universal par ca azi au mai mult de a face cu facebook, wikileaks, illegal downloads si greenpeace decat cu implicarea guvernului ales de el prin vot. Facebook reprezinta o imagine a unui cetatean global, activ in comunitati transfrontaliere, wikileaks poate reprezenta o demistificare, eticizare si o stirbire a guvernului statal, destul cat sa chestioneze legalitatea statelor, illegal downloads reprezinta mutarea beneficiilor economice intr-un mod haiducesc catre populatiile mai putin educate care si ele converg catre un nivel de educatie superioara, iar greenpeace este varful aisbergului in materie de lupta pan-statala impotriva abuzurilor ecologice.

Asadar azi traim intr-un fenomen de vot cenzitar, doar ca e pe baza tarii de provenienta a pasaportului, element evident inapoiat si care mai devreme sau mai tarziu trebuie sa fie revolutionat. Iar evolutia va veni pentru ca educatia in tarile sarace va creste enorm prin internet, ecologia globului trebuie sa fie acceptata de toata lumea ca realmente sa schimbe directia spre pozitiv, iar eticizarea si transparentizarea conducerii este o dorinta generalizata de faptul ca diferenta intre cel mai inteligent organ de conducere si average Global Joe, este din ce in ce mai mica, respectiv valoarea adusa in piata de conducere tinde la zero. La aceste argumente as adauga si auto-realizarea importantei fiecarui individ in context global, dar despre conceptul asta nu stiu daca putem inca vorbi ca a inceput sau nu, ask facebook.

Lumea de maine azi.

mihai

Sarbatori Fericite!

Reclame

Responses

  1. suna bine. DAR
    daca as fi din Somalia as vota ca 1% din PIB-ul Statelor Unite sa finanteze bugetul somalez. cred ca cei 1 mld. de chinezi n-ar avea nimic impotriva daca ar primi si ei 20% si Indienii 10% :))

    • Pai nu se refera numai la buget, se refera la totalitatea evenimentelor produse ca rezultat a unui vot. Practic cand se spune ca noi toti suntem egali, chiar egali sa fim, si sa respectam si pe ceilalti. Recte si somalezii pe americani, si invers, basca ca poate scapam de eticheta de somalezi si americani, sau indieni, si se cheama si ei dupa poporul sau cultura cu care se asociaza, mai degraba decat cu statul in care traiesc.

  2. Vanare de vant.Desertaciunea desertaciunilot.Dar asta o vei afla cand vei atinge varsta minunatei tale bunici.
    Pana aunci, hai sa ne bucuram. Sarbatori fericite !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii