Publicat de: Mihai A. Pop | Decembrie 14, 2010

Obsesia apartenentei la o tara

Incerc sa rationalizez ceva ce eu nu simt, si ce se pare ca altii simt. Eu nu tin sa fiu roman, dar nu tin nici sa fiu german, englez, american, rus sau altceva, nu tin sa apartin unei tari, natiuni, sau entitati geografice.

Pe mine nu reuseste sa ma atraga o eticheta de genul asta, desi mi-ar place sa primesc alte etichete si eu. Dar despre astea alta data.

Totusi observ ca larga majoritate de oameni pe care ii cunosc tin sa primeasca o eticheta de genul – roman, tigan, american, german, rus, francez, englez etc, sau sa nu primeasca o astfel de eticheta. De ce oare?

 • Suntem mai nesiguri si mai dezbracati daca nu suntem decat oameni? Despre cati dintre romani poti spune ca sunt pur sange, si cum arata ei?
 • Gasim mai greu sa ne facem prieteni daca nu iesim la fumat decat cu romanii?
 • Nu putem sa vorbim in romana decat daca suntem romani? Dar in engleza putem vorbi daca nu suntem englezi?
 • E important sa nu-l intelegem pe Shakespeare la fel de bine ca pe Eminescu, pentru ca vezi unul e englez pe cand celalalt roman?
 • De ce vrem sa calificam natiile, pentru ca anumite sa fie superioare, anumite inferioare, unele dezagreabile si altele foarte agreabile?

Eu nu cred in statele nationale, sunt o inventie franceza de la 1800’si ceva, si ma lipsesc de ea. Nu cred nici in statele religioase, nici in statele geografice. Poate lateral pot admite statele voluntare, si o sa ma intrebati care sunt alea. Pai sunt cele in care te duci de voie (si ar trebui sa te lase sa pleci de voie, in realitatea mai greu cu intratul si si mai greu cu iesitul) – US, Canada, Australia, Noua Zeelanda sunt exemple, insa toate sunt deja pervertite.

mihai

Reclame

Responses

 1. Desi poate parea neimportanta parerea mea inclin sa cred ca noi romanii suntem doar niste dezradacinati, atunci cand vine vorba sa dovedim o apartenenta…..si consider ca e o durere mare – pentru mine. Asa cum fiecare copil se simte in siguranta atunci cand are doi parinti alaturi , asa si noi ca neam , ar trebui sa simtim. In Romania doar forma nationalismului extrem e dovada iubirii de neam, chiar daca acesta miscare e exemplificata prin PRM sau mai nou, NOUA DREAPTA. Odata cu varsta remarc nevoia tot mai imperioasa de a ma identifica cu un grup care-mi impartaseste ideile. Din pacate , la acest capitol….suntem tare tulburati deci, nu ne gasim identitatea…nu vorbim cu totii „intr-un glas”.

  • Noi romanii ne percepem ca niste dezradacinati, desi nu suntem decat poate o populatie perfect normala, si doar prin comparatie cu alte populatii europene, asezate pe asa zisa logica nationala, noi suntem diferiti.

   Aceasta pozitie diferita, incercand sa-i gasim o logica a posteriori, ii atribuim niste etichete. Practic noi ca populatie suntem mai deschisi la globalizare, decat americanii, sau niponii, sau britanicii, cei care au venit cu definitiile si au beneficiat de pe urma lor.

   Doar ca in lumea in care traim, e posibil ca aceasta deschidere precoce sa se transforme intr-o deficienta, care sa ne aduca la o disparitie culturala.

   Acum pare din ce in ce mai aproape o Romanie definita prin tigani si manele, chiar daca asta nu e meritul celor etichetati ca atare, ci meritul celor care nu vor sa fie etichetati ca atare si pleaca.

   • Romania definita prin tigani si manele?
    Pai de mult de vorbit aici… depinde de cine vrea sa faca definitia. De obicei cei mai indignati sunt cei care dau de obicei definitii, cei din patura intelectuala, care se raporteaza mult la evenimente/date/caracteristici istorice care au conturat oarecum aceasta definitie in timp… asta pot sa inteleg si chiar rezonez…

    INSA:
    Sa nu uitam ca aceasta patura sociala indignata de intelectuali este minoritara. Majoritatea sunt oameni simpli, oameni care ar trebui sa enunte de la sine aceasta definitie. Aceasta majoritate nu se mai leaga din pacate de istorie, ci traieste in prezent… asculta manele pentru ca rezoneaza… se uita la tv pentru ca le place… nu poti sa ii acuzi… asa simt…
    Vrei sa pastrezi definitia romanilor legata de istorie? pai atunci fa ceva marketing… indu fortzat patriotismul… cum se facea pe vremuri, cand fiecare zi de scoala incepea cu intonarea imnului national… sau cum fac americanii cu filmele, etc…

    Tu nu mai rezonezi cu ideea de apartenenta la tara, pentru ca esti rezultatul lipsei de marketing… zic si eu…

 2. Nu sentimentul de identitatea, apartenenta/neapartenenta, etichetare, patriotism, manele, tigani etc… te fac sa pleci din tara… plecarea din tara vine de la nevoi mult mai primitive: foamea, supravietuirea, perspectiva (sau lipsa ei), dragostea pentru copii… identitatea/apartenenta va ramane cat traiesti… Oamenii nu au o tara a lor, in schimb vor avea totdeauna o singura patrie…
  Nu poti sa negi faptul ca simti altfel cand se vorbeste despre Mihai Viteazul, decat despre Napopeon sau Alexandru Macedon, figuri mult mai bine definite decat domnul Patrascu din toate punctele de vedere, nu?
  Obsesia vine (cred eu) din faptul ca romanii renunta din ce in ce mai usor si din ce in ce mai multi la apartenenta teritoriala… asta duce la o aparenta destramare a patriei… si mai departe la un gen de panica interioara care dezvolta obsesia respectiva de care vorbesti.

  • Eu sunt unul dintre cei care vor pleca din tara, si destul de curand. Si asta nu din motive economice (probabil mi-ar fi chiar mai bine financiar aici in Romania), ci pentru ca nu ma mai simt aproape de valorile si comportamentele acestui popor. Adica de gunoaiele de pe strazi, de marlania si claxoanele din trafic, agresivitatea cvasi-generala verbala si fizica, inclinatia spre caterinca in dauna seriozitatii, intoleranta etc.

   Cred ca fiecare individ are anumite caracteristici proprii, asa cum fiecare popor are unele care pot fi generalizate. Si ma numar printre cei care incearca sa mearga intr-o tara unde valorile proprii ii sunt impartasite.

   Pentru ca daca Romania va evolua, si o va face, cred ca mai degraba va fi in directia Italiei (circ, coruptie si caterinca) decat a tarilor nordice (respect si seriozitate).

 3. Eu chestia asta cu apartenenta am numit-o „Cultura romaneasca”. Ne place sa ne respectam cultura in toate sensurile.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii