Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 11, 2010

Baga-te-as in statistica!

Nu cred ca mai exista persoana in lumea de azi care sa fie total paralela cu matematica. Adica macar o mica adunare, scadere , asa „de piata” trebuie sa stie.

Asa ca daca coboram statistica pana sa ajungem la numaratoare, cred ca nimeni n-ar trebui sa mai fie sub… totusi…

Sa ajungem la statisticieni, si trebuie sa-mi recunosc limitarea, ca nu inteleg ce pregatire tre’ sa ai pentru a ajunge statistician, totusi pregatirea exclude ceva ce noi ceilalti avem. Pe de o parte vreau sa declar ca folosesc destul de des statistici pentru ca cifrele conving, insa de prea putine de ori folosesc statistici complicate, adica raman la statistici care implica procente din sume usor de inteles.

Totusi pe de alta parte trebuie sa recunosc ca desi inteleg lucrul cu procente si lucrul cu bani, nu reusesc sa inteleg inflatia in Romania. De pilda se anunta scumpiri cu 7%, dar ma duc la supermarket si acolo sunt de 20%, asta folosind matematica, nu statistica oficiala.

Sau referitor la recensaminte, se numara populatia din intreaga tara, si se ajunge tot la 22 de milioane, desi sunt 5 milioane de oameni care n-au mai trecut sa-si refaca buletinele de peste 1 an… adica fie n-au nevoie de ele, fie n-au nevoie de ele, in traducere, fie sunt plecati din tara de tot, fie sunt plecati pe lumea ailalta… oricum in calculul statisticii economice n-ar prea trebui bagati.

Sau somajul, avem somaj de 7%, insa din cei 22 de milioane, de muncit nu muncesc decat 4 milioane, desi in 1990 cand aveam somaj 1% si munceau 8 milioane.

Eu inteleg ca nu calculul matematic e gresit, ci definitiile, dar ma revolt la ideea ca daca definitiile se schimba atat de mult, totusi aceeasi indicatori raman cei mai buni. Spre exemplu, cred ca ar fi mai util de stiut procentul de angajati din total populatie, sau din total populatie activa… si daca vedem ca procentul a scazut de la 35% in 1990 la 20% asta sa inseamne ceva…

Una peste alta e uimitor cum poti face orice mica crestere sa para un adevarat salt in statistica, iar orice prabusire economica devine doar o mica corectie aparent neimportanta.

De pilda am citit un studiu economic cu privire la evolutia PIB intre 1988 si 2008… si am pus si eu 2009 si o prognoza pentru 2010, cat credeti ca am crescut in medie anual in perioada cu pricina? Raspunsul matematica … foarte aproape de 0%, raspunsul statistic, nici nu vreau sa-l aflu.

Ca o concluzie: Statistica este arma prin care iti asumi autoritatea intr-o lupta, si ca orice arma e bine sa o pregatesti de acasa. [lupta in contextul de fata inseamna exact lupta clasei politice cu opinia publica]

Si as mai vrea sa fiu si eu prins in statistica, adica faptul ca pe mine ma ingrijoreaza faptul ca toate aceste ratii sunt facute pentru a ascunde parti ale adevarului, ma fac pe mine sa inteleg mai putin din realitatea economica, motiv pentru care eu sunt azi mai in punumbra cunoasterii, decat era strabunicul meu – evident, referitor la datele economice.

mihai

PS. Chiar daca a fost greu de admis, dar singurul indicator real al economiei in Romania a fost bursa, a durut un pic, a durut mai mult, doare inca, dar e real.

Reclame

Responses

 1. Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
  http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

 2. Incerc sa raspund la nivelul meu de logica primara la articol?!? In legatura cu cresterea preturilor in loc de 7% probabil ca fac calculul cu produsele din constructii sau alte domenii lovite de „criza”. Daca in 2008 cumparai un sac de ceva la 20lei acum il poti lua la doar 10 sau daca faci lucrari cu statul si trebuie doar sa reziste pana la receptie il iei la 6lei, asadar si prin urmare avem o scadere a preturilor de 60%. In legatura cu somajul la noi sti ca se socotesc doar cei inregistrati, iar baietii buni au data mai acum ceva timp o lege prin care nu mai poti da afara un angajat decat daca a gresit cu ceva nasol, se face o comisie etc. Si daca totusi vrei sa il dai ai obligatia sa ii gasesti de munca; ca sa nu mai lungesc discutia vine seful la tine si zice sa iti dai demisia si sa pleci ceea ce si faci. Cei de la somaj nu te primesc ca ai plecat tu de capul tau. In concluzie ai rezultatul cu somajul. Sau ca sa generalizez: cum vrem sa fie statistica cu privire la ceva? x%; pai atunci dam legea y. Sper ca te-am lamurit Mihai?!?

  • Tase, de lamurit eram si eu lamurit. Doar ca de inteles tot n-am inteles.

   Ce vreau sa zic e ca nu faptul ca nu stiu cum se calculeaza niste indicatori, pentru ca stiu, doar ca nu inteleg de ce daca ei sunt irelevanti, totusi se continua cu utilizarea, propagarea si utilizarea lor ca elemente de baza intr-o analiza macroeconomica ce ii priveste si pe cei necuprinsi in statistica.

   • Statisticile astea nu sunt facute pentru „noi” astia care luam stirile de pe net sau alte surse si nu inghitim ce ne afiseaza astia la tv. Cu alte cuvinte fara sa jignesc pe nimeni sunt un fel de ustensile de propaganda si linistire a celor multi si mai neatenti la toate detaliile. Ca sa ma exemplific cu ceva care m-a marcat pe mine mai de curand e cu legea 50 pentru credite bancare: la tv lumea se batea ca de ce nu vor bancile sa scoata comisioanele asa cum spune in lege si alte prostii iar cand am citit legea eu personal acolo spune de fapt ca acolo spune ca bancile au obligatia sa le specifice in clar ce comisioane ai de plata si nimic mai mult, nu ca sunt obligati sa scoata ceva de acolo.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii