Publicat de: Mihai A. Pop | Noiembrie 30, 2010

Ora de MBA si Facebook

Daca in mod normal te gandesti la scoala ca un loc in care ti se aduc tot felul de informatii si pe care, dupa capacitatea fiecaruia, le iei sau nu, practic asta e o metoda depasita de vreo 15-20 de ani, cand vorbim de scolile cele mai bune.

Daca un singur lucru ar fi de scos in evidenta la MBA-ul din Romania pe care il urmez – MBA Romano-Canadian – acel lucru cred ca ar trebui sa fie metoda de invatamant. Mai sunt si uscaturi prin padure, dar realitatea este foarte pozitiva, adica daca acum 15 ani auzeai ca doar la Harvard faceau asa ceva, acum se face si la Bucuresti (pastrati niste proportii, dar diferentele nu sunt de neinteles).

Probabil ca in realitatea de zi cu zi ati remarcat ca limita de atentie pentru ceva care nu e de interes e undeva la 45 de secunde, atata timp cat ai o supapa de iesire. Si supape de iesire avem cu totii, vezi Lumina din palma. Asadar daca profesorul nu prinde si nu reuseste sa-si atraga ascultatorii, informatia se pierde inainte de a ajunge la receptor.

Si am sa ajung la cazul de saptamana trecuta, cand la un curs de managementul strategic al informatiei, un fel de IT strategic, am discutat si dezbatut pe larg cazul Facebook – asta e norma aici, cazuri si aplicatii rupte din realitate. In aceeasi ora am dat Add profesorului pe Facebook, si pentru ca a venit in discutie am citit despre The Social Network pe imdb, destul cat sa imi doresc sa-l vad. Zis si facut. In 10 minute am facut rost si am dat colegilor filmul, lucru care a facut intreaga experienta a orei mult mai reala, aproape deloc didactica.

Ca o contragere a experientei, am realizat ca invatatul se poate intampla practic oriunde ai google, wikipedia, youtube, TED, facebook, deci internet, si ideile pe care le scoti sa ai cu cine sa le dezbati – colegii, care sa fie si ei interesati de cunoastere, dar si la o viteza similara cu tine.

Asadar MBA-ul il poti face si acasa, in fata computerului si fara mari eforturi financiare, dar rezultatele vin mai ales acolo unde revelatia o ai din ciocnirea unor idei intre oameni.

[mi-as fi dorit ca toata scoala sa se fi predat astfel, ca o rationalizare a unor realitati in miscare… sunt un idealist]

mihai

Anunțuri

Responses

  1. Felicitari Mihai! Ai reusit sa ma faci dependent de articolele tale, in fiecare seara verific daca ai pus ceva nou! Cu articolul asta iar m-a luat groaza de fimiu care are doar 1an si 9luni si cand ma gandesc ca o sa inceapa gradinita, scoala etc. la profesorii care inca ii avem la predare si nu sunt in stare sa capteze audienta (sa vanda materia mai bine zis) la copii din ziua de azi. Fimiu de pe acum daca nu stiu cum sa ii captez atetia nici nu ma baga in seama, s-a nascut direct cu absorbtie de informatie care ii convine si daca vreau sa il invat ceva trebuie sa stiu cum sa il conving ca e misto sa stie si ce il invat eu. Oricum tot ce imi doresc e sa nu vine de la scoala cu dansul pinguinului in loc de ceva carte.

  2. Ref MBA individual (vs. organizat), e un site foarte interesant care promoveaza conceptul – http://personalmba.com/manifesto/

    • O sa-i dau citire, lista de carti pare interesanta si o baza de la care sa incepi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii