Postat de: Mihai A. Pop | Noiembrie 2, 2010

J’de lucruri pe care nu le stii in supermarket

Ma gandeam deunazi cate sunt lucrurile pe care nu le stii si nu le apreciezi cand te invarti intr-un supermarket, si ma refer aici mai ales la mancare.

Tot articolul asta e scris un pic ca cele de la riscograma, dar nu vreau sa banalizez continutul.

  1. Un supermarket/hipermarket (nu cadeti in genunchi pentru ca si-au ales un nume mai bengos) ca un Carrefour Orhideea face anual din plus casa, adica acei bani pe care nu vii da sau nu-i luati ca rest de la casa, si nici casierita nu-i baga in buzunar, aproximativ juma de milion de euro – sa va ganditi data viitoare cand lasati restul la casa.
  2. Un supermarket mare nu face mare profit din produsele vandute (doar circa 2% marja neta), scopul e sa-si acopere costurile cu marjele pe produs, profiturile se fac din promotii si publicitate (pana spre 4-6% marja neta) – sa va ganditi ca produsele din promotie chiar tin supermarketul in viata
  3. Produsele „own label” sunt produse tot de un producator aflat pe raft, de obicei supermarketul primeste produsele astea ca o conditie ca sa afiseze si alte produs – daca credeai ca own label e mai prost, te inseli, e posibil sa-l cumperi mai scump in alt ambalaj
  4. Produsele „own label” sunt aceleasi produse calitativ cu un alt produs aflat pe raft, daca identifici produsul original, asta e o modalitatea de a-l cumpara mai ieftin, daca sunt produse cu miscare lenta e posibil ca produsul own label sa fie chiar mai proaspat
  5. Portocalele sunt vopsite. Stiu ca e greu de crezut, dar in Romania portocalele sunt vopsite cu portocaliu, toate tarile de export fac asa ceva pentru europa de est, pentru ca portocalele in forma lor naturala nu se vand… arata cam nasol, si noi suntem ne-educati, si anumite lamai sunt vopsite, daca arata bine… au fost vopsite, cam asta e modalitatea de alegere
  6. Carnea nedefinita de vita congelata, este compusa din mici bucati de vita care n-au putut fi puse intr-o halca de carne intreaga si sunt lipite cu sange de porc – sa nu spuneti ca nu mancati porc (vedeti pe Ted asta)
  7. Ananasul cand pleaca din livada din tailanda este 1 cent/kg… la noi ajunge 1 dolar mai putin de juma’ de kil’ – globalizarea chiar functioneaza?
  8. Somonul este vegetala marii, asa cum puiul este o vegetala curtii, ambele specii se cresc in niste „rase” ce nu mai seamana cu suratele lor din natura, si ambele sunt crescute industrial, mai ceva ca o sera de rosii cu diametru controlat – cand spui ca somonul e peste, s-ar putea sa ai o surpriza, e mai probabil ca unicornul sa fie peste…
  9. Laptele care se strica repede e prost, practic e cel mai bun, crezi ca natura a intentionat sa produca lapte cu termen de valabilitate doua saptamani sau noua luni?
  10. Merele viermanoase sunt proaste, de fapt sunt cele mai bune, crezi ca un mar e bun, daca nici macar un vierme nu reuseste sa manace din el?
  11. Sucurile naturale din fruncte au toate o baza de suc de mere consistenta, si intre cele comune doar in sucul de portocale este mai mult suc de portocal decat de mere, in toate celelalte nu… aparent se pune piuree de fructe si sucul de mere pentru diluare – daca ai realmente alergie la mere, si sucul de piersici o sa-ti stea in gat
  12. Pretul pus pe pungile de la casa a scazut volumul de pungi consumate cu peste 80% (in Romania) – chiar ai nevoie de atatea pungi?
  13. Aceleasi produse pot avea preturi diferite in functie de ambalaj, exista cateva cazuri foarte simplu de observat gen vodka, alcoolicele in general, chiar si vinul, poate avea preturi diferite desi in sticla e exact acelasi continut (alte exemple – paste, peste, carne, lapte …) – diferenta de pret nu reprezinta diferenta de calitate, ci mai degraba diferenta de status social la care vrei sa fii perceput

mihai


Responses

  1. Comentarii punctuale:

    2) … Si din working capital negativ.

    3-4) … Nu neaparat. Sunt si produse private label care sunt mai „proaste” decat produsul principal (ex. la conserve de pate, va avea poate un continut mai scazut de ficat, si ceva mai mare de amidon sau de grasime). Sunt si cazuri in care ai dreptate.

    9) … Departe de a fi un cunoscator in domeniu, dar nu cred ca e neaparat valabil. Daca vorbim de aceasi tehnologie de sterilizare, de exemplu UHT, faptul ca se strica mai repede poate insemna si ca procesul de colectare sau sterilizare nu functioneaza pe atat de bine pe cat ar trebui. Banuiesc ca se intampla si ca termenul de garantie sa fie ajustat cu niste conservanti sau ceva, dar (sper) nu cred ca e regula generala.

    11)… Cele care au, in mod normal mentioneaza pe eticheta. Sunt insa mai multe care nu au, respectiv se regasesc in varianta 100% un fruct (dincolo de portocale – ananas, grapefruit, mandarine, rosii).

  2. daaa…va dau eu exemplu de produse own label care sunt net inferioare produselor originale. aia este si duda! se sar niste pasi tehnologici pentru a putea scadea pretul desi produsele sunt mult mai proaste. K-klassic de la kaufland. cam toate sunt proaste si ieftine. nu cumparati decat cand nu mai aveti suficienti bani pentru produse decente. exemple:cutii tomate, ananas, piersici/caise, gemuri, sosuri, conserve peste, pate, apa plata, sucuri, obiecte de uz comun. din experienta personala de obicei ce e mai scump este putin mai bun. per total tot gunoaie de europa de est consumam. nemtii cand vin la noi, ii apuca dracii de nervi ca avem produse extraordinar de proaste si de scumpe.

    • Nu zic ca toate sunt la aceeasi calitate, dar sunt si produse la own label, care sunt aceleasi ca celelalte produse cu marca terta, mai scumpe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii