Publicat de: Mihai A. Pop | octombrie 18, 2010

In traditie

Acum un an ma casatoream urmand o traditie pe care nu aveam de gand s-o respect cu 10 sau 15 ani inainte, si totusi m-am aliniat pentru ca e mai important pentru familie ca sa nu se treaca prea repede de la secolul 18 la secolul 20… asa ca am facut un popas in secolul 19…

Cu ceva timp in urma am servit si eu traditie pe paine, servind ca suport pentru o alta casatorie unde sunt nas, moment in care am realizat ca societatii ii ia timp sa se schimbe, motiv pentru care nu e foarte sanatos sa te incrancenezi in schimbarea ei, ci mai degraba sa faci ce-ti sta in putinta sa o aduci la idealurile tale, fara sa faci eforturi insurmontabile.

Practic o dorinta a mea launtrica era eliminarea obligativitatii sociale a religiei din societate, dar inainte sa poti face asta cred ca una dintre valorile societatii locale trebuie sa se schimbe si aceea de societate crestina, intr-o societate laica cu valori corecte, nici macar doar crestine.

Recunosc ca natiunea romana, atat cat poate fi ea sudata azi, are un crampei de crestinism la radacina, si in traditia care a adus-o in prezent, e greu sa o dezvolti. Pe de alta parte simt personal ca presiunile traditiilor ma apasa prea mult incat nu-mi mai lasa prea mult loc pentru fericirea personala.

Dorinta mea de a elimina obligativitatea sociala (nu e de fapt obligatorie, dar este de dorit, si societatea te recompenseaza sau pedepseste, dupa caz) vine intr-un fel din dorinta mea ca macar in societate sa poti purta mastile pe care le vrei tu, daca tot e sa porti unele, decat sa poti niste masti prefabricate, gen „sunt crestin ortodox, sunt credincios, sunt botezat… , desi asta nu ma opreste sa dau in cap pentru bani”. Si daca sub influenta imaginii locale aveti impresia ca crestinismul este mai rau ca celelalte religii, think again, ok s-a cucerit cu crucea pe piept, inchizitia, exterminari rasiale si izbavirea paganilor, pedofilie si cate altele, totusi fiecare padure are uscaturile ei. In Cambogia unul dintre liderii khmerilor rosii, dupa ce a ajutat la curatarea a milioane de oameni, a devenit budist, si s-a alaturat credintei nestramutate, ca sa uneasca linia dintre viata si moarte cu intelepciune-ai…

Eu ma uit in viitor si stiu ca copii mei nu vor mai poposi in secolul 19 pentru a urma traditia, ci sper ca vor face asa cum considera… desi parca vad ca si eu o sa-i indrum sa calce in secolul 20.

Credinta individului este absolut stimabila, daca e sincera, si absolut blamabila daca nu e a individului.

Respect,

mihai

Reclame

Responses

  1. De acord. Nici eu nu ma vad facand parastase si alte traditii asemanatoare…

    De asemenea, nu am deloc stima pentru acei 90% dintre ortodocsii practicanti care sunt duminica de duminica la biserica, dar nu cunosc si respecta macar cele 10 porunci.

  2. Poporul român are tot la fel de mult creştinism la bază pe cât au khmerii roşii. Creştinismul nu are nici o legătură cu modul în care a evoluat poporul acesta. Am fi putut fi la fel de bine islamici sau budişti, la cât de nărăvaşi suntem în schimbarea năravului. Fiind rezultatul unui amestec destul de fericit de popoare, un creuzet de religii şi tradiţii, avem impresia că există lucruri pe care le avem în comun cu alţii şi ne place să credem că avem o tradiţie creştină demnă de urmat. În realitate, în afară de limbă, nu mai avem nici un element original.
    Iar modul de a practica creştinismul… mă apucă scârba numai când mă gândesc la înfiorătoarele afaceri pe care le fac prea sfinţii pe spatele nostru, pornind de la taxele cerute pentru diferite servicii religioase şi până la afacerile pe spinarea statului. În România sunt 21000 de biserici şi doar 4700 de şcoli. Oare de ce?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii