Publicat de: Mihai A. Pop | octombrie 15, 2010

Odioasa tranzitie

Exista in limbajul istoric chiar si al comunismului tarziu o vedere destul de sumbra asupra anilor ’50 – se numea odiosul deceniu. Plecand de la aceast termen s-a batut destula moneda si in filmul romanesc, si in literatura usoara chiar si din perioada predecembrista, insa aparent pare-se ca se uita cam repede.

Pentru ca in anii ’90 s-a lansat generatia pierduta, generatia de tranzitie si generatia de sacrificiu, si cam toate ar trebui sa se sfarseasca in perioada imediat urmatoare, insa naravul ramane. S-a crezut ca daca dispar anumite relicve comuniste, societatea se va curata, si va creste intr-o directie constructiva. Asa ceva nu era nici de asteptat si nici de dorit, iar locul in care se afla natiunea romana este „asa cum si-a asezat”, a ales reprezentantii multimii la varf, asa ca tara a ajuns sa fie condusa de oameni semi-educati, motivati de visul american de imbogatire rapida, usor lenesi, dar exceptionali opiniologi.

Banuiesc ca observati ca nu vreau sa spun Romania si romanii, pentru ca eu nu cred ca sunt niste substantive colective care mai reprezinta ceva semnificativ… am decis sa nu exemplific, insa nu exista nimic care sa fie dat factor comun aici, doar poate rom (stiu, cam nepiperat pe vremea asta).

Tranzitia nu va fi scurta, si s-ar putea sa nu aiba tinta fixa – ridicatul conditiei de trai din Romania, la nivelul celei din Germania de Est, ci una diferita… si anume sa nu fim depasiti si de Albania, sau Georgia…

Orisicum, sanatatea azi este in decadere, la fel si protectia sociala la varste inaintate, la fel si mediul de lucru pentru omul mediu… e practic mai greu acum sa-ti faci o mica afacere, decat acum 15 ani… ba chiar ma greu in unele cazuri ca acum 30 de ani…

Sunt foarte multe lucruri care se imbunatatesc, si care nu trebuie blamate, dar sentimentul general este ca lucrurile au luat o intorsatura negativa foarte puternica, ce se va lasa ca un imens gol social, si posibil noi grade pe mamaligometru.

Asa ca pentru cei care credeau ca ei sunt generatia de sacrificiu am o surpriza, aveti noroc, nu sunteti, copii vostri vor fi (evident daca vor ramane in localitate).

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii