Postat de: Mihai A. Pop | Octombrie 7, 2010

Enoteca

Cand e vorba despre vin, ma rezum la parerile mele, si incerc sa nu iau de la altii.

Practic as fi avut destul loc sa ma imbib cu pseudorationalizari asupra calitatii vinurilor, asupra asortarii lor, sa invat limbajul vorbitorilor, sa devin un connoisseur social in materie de vinuri, insa am reusit sa ma abtin intr-o mare masura.

Aud de multe ori ca anumite lucruri in materie de gastronomie nu pot merge decat intr-o anumita directie, ceea ce face ca orice alta asortare sa fie gresita.

De pilda, este larg recunoscut si aprobat ca la carne alba trebuie sa asortezi un vin alb, pe cand la o carne rosie unul rosu. Cum ca pe timpul verii e bine sa bei vinuri albe, iar din vinul rosu nu poti face spritze, si cate si mai cate altele.

Totusi mie imi place vinul pentru ce-mi da mie vinul ca substanta, nu pentru efectele sociale pe care le produce, iar un vin bun este un vin bun chiar daca-l bei intr-o companie mai putin buna, chiar daca asta poate sa insemne chiar si doar ca biftecul este cam… fiert.

Personal apreciez vinul rosu, incarcat, sec sau demisec, din acela care face depuneri si ramane inca sec. Si spun asta ca imi place chiar daca il beau gol, sau in timp ce mananc. Fac o paranteza si spun ca vinul intr-adevar bun, nu vrei sa-l amesteci nici macar cu mancare, dar faptul este prea putin apreciat in societate, si nici cum sa-l combini cu apa (am auzit si combinatii cu cola…), mai vreau sa spun ca vinul bun nu se bea cu butoiul, damigeana, nici macar cu sticla, ci doar un pahar trebuie sa fie indeajuns, inchid paranteza.

Vinul alb desi istoric vorbind, este vinul copilariei mele, nu mai reusesc sa-l folosesc la altceva decat la gatit, si vorbesc oricum de vinul alb sec sau demisec, si nicidecum de vreun suc dulce.

Totusi punctul pe care vreau sa-l fac este acela ca in materie de gastronomie, atata timp cat stomacul tau suporta, corpul se bucura, se simte revigorat si energic, cam orice combinatie trebuie sa fie iertata… de la painea la spaghete, mancatul de vietati, pana la ciorba dupa felul principal, si desertul ca aperitiv.

Cat despre vin, inchin un pahar de Cabernet Sauvignon, Vanju Mare, din ’99.

Noroc!

mihai


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii