Publicat de: Mihai A. Pop | Octombrie 1, 2010

Statul roman – letcaieless

Daca ne gandim cum e condus un stat, nu e prea departe de ce se intampla acum sute de ani.

Exista comanda tarii si exista supusii, cei din urma platesc taxe pentru ca exista, pentru ca li se aduce senzatia de siguranta, senzatie pentru care chiar ei trebuie cateodata sa-si riste viata, pentru ca li se da cadrul sa creasca, si pentru ca li se sprijina cultura si educatia. Comanda tarii, este in mana a catorva oameni si a structurilor lor, care binedispun de ea ca alesi ai poporului, dar care raman in anumite momente (prelungite) fara a fi controlati de alegatori.

In lumea moderna comandantii sunt alesi de supusi, astfel incat se inspira o anumita responsabilitate, iar ei incearca sa-i convinga pe supusi prin calitatile lor. Totusi trebuie sa recunoastem ca supusii sunt luati la numitorul comun de cei care se propun conducatori, si voturile de multe ori sunt cumparate prin promisiuni (daca nu chiar prin bani), iar calitatile lor de conducere si viziunea lor sunt foarte limitate.

In Romania de azi avem un stat care si-a cumparat voturile foarte scump, iar supusii gasesc nu doar ca promisiunile sunt goale, dar chiar si perceptia stabilitiatii de dinainte era doar a trambulina care duce inevitabil la o coborare in apa rece/poate chiar pe gheata.

Statul roman nu are bani, chiar daca la BNR auzi zi de zi cat de multi bani are, practic banii respectivi au fost de multe ori deja scosi din piata din reducerea plafoanelor RMO ale bancilor, creditarii prin trezorierie a statului etc. iar faptul ca Romania are nevoie de inca un acord de imprumut cu FMI-ul e demonstratia.

Asadar chiar daca de multa vreme eu trambitez faptul ca statul roman este falimentar, e momentul sa realizam ca suntem foarte aproape de faliment, si majoritatea greselilor majore nu vin din mentalitatea grupului mare (romani) ci din greseli ale alesilor (si lipsa lor de educatie, asta sa acopere si pe Stolojan, Isarescu si alti educati, ca sa nu mai vorbim de ceilalti).

Statul roman e falit, dar trebuie sa nu transformam romanii in faliti din cauza asta.

Spor,

Mihai

PS Inca nu umblu la mamaligometru, dar momentul se apropie.

https://mihaialexandrupop.wordpress.com/2009/08/02/mamaligometrul-felia-numarul-3/

https://mihaialexandrupop.wordpress.com/2010/05/19/mamaligometrul-%E2%80%93-felia-numarul-5/

Reclame

Responses

 1. mda, doar ca alegerea „alesilor” este facuta de grupul mare de romani care voteaza cand li se spune de „cresterea pensiilor” si de multe altele.

  • Totusi nu inteleg daca asta e o problema sau nu. Adica daca e o problema, atunci tre sa plecam noi din tara, pentru ca nu ii putem ucide, iar daca nu e o problema, de ce nu putem trai cu consecintele?

   • bai nu stiu, nu cred ca e o „problema”, e doar realitatea. nu stiu ce sa zic, daca as avea acum 20 de ani, as pleca din RO. Cred. Macar temporar.

    complicat e insa, pentru ca daca anumite voturi (de la tara) poti sa le iei doar cu promisiuni de pensii, spaga si un anumit nivel de candidati, atunci nici politica nu o sa se ridice. Si cum multi dintre cei mai buni dintre noi plecam din tara, atunci nivelul scade si mai mult…

 2. solutii?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii