Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 27, 2010

Hai s-o facem, Romania!

Nu ma leg de conotatiile sexuale pe care traducerea in romana le are, desi in engleza inseamna acelasi lucru… Let’s do it, Romania!

Totusi, m-a impresionat efortul mediatic, si numerele mari scoase in campania de dupa eveniment.

Insa am si citit cifrele, si mintea mea de consultant imi inflameaza din nou N400.

Asadar – intr-o zi in care au fost peste 150.000 de voluntari s-au strans doar 187. 000 de saci, accentul pe doar.

Asta ne spune ca de principiu fiecare participant a strans cate un sac si un pic, insa stiu de mai multi zeci de participanti care au strans cam 10 de persoana, lucru care mi se pare destul de posibil, si asta face ca media pentru anumite persoane sa fie zero saci / persoana.

Nu prea stiu ce e mai important insa, numarul participantilor – eu aici as insista, pentru ca e o miscare de trezire civica, sau pe stransul efectiv de gunoi, pentru ca in realitatea dura, un sac strans de multe ori inseamna doar gunoiul per persoana pe o perioada de pana la doua luni (din Romania, ca in alte tari mai dezvoltate, si mai putin).

Totusi efortul este stimabil, si cere o repetare, iar daca numerele data viitoare vor fi mai mari, atunci n-ar trebui sa ne miram.

Mai dau cateva cifre care pot masura movila de gunoi din Romania.

 • in Romania o cifra acceptata este de circa 30 kg de gunoi per camin / luna, din care circa 5 kg nu prea este biodegradabil in termen acceptabil (de timp, de calitatea substantelor ramase, de levigat etc.)
 • peste 50% din populatia tarii nu este deservita cu servicii de salubritate, asa ca se descurca
 • doar 2-3% din plasticul produs anual este reciclat, cifrele sunt mai mari pentru hartie/carton/lemn, sticla, cauciuc, si mult mai mari pentru metale, cu exceptia aluminiului (cutiile de bere, suc…)

Si acum un calcul (asa ca de sotron) – daca 5kg pe luna se strang de la 5m de locuinte nedeservite de salubritate – atunci avem 25mii de tone lunar, sau 300 mii de tone anual… de luat de pe albii si campuri, si multi ani au trecut de la inventarea pungi de plastic, la care se adauga, gropile de gunoi (in Romania rampele ecologice sunt rare si lipsesc cu desavarsire, cat despre sortatoare etc. mai rar) din care reciclarea este modica, doar pentru statistica.

Rezultatul? ca traim bine.

PS. Daca nu reiese destul din context – Felicitari organizarii si la mai mare!

Reclame

Responses

 1. Nu cred ca au anuntat rezultatele finale. De exemplu, noi abia azi am raportat cati saci am adunat 😀

  • Sper ca asta sa fie motivul, pentru ca altfel cifrele nu prea sunt ok.

 2. Trebuie sa recunosc ca sunt impresionat de amploarea acestei actiuni in Romania. Ma intreb oare daca este cineva care a invatat ceva in urma acestei actiuni. Sunt convins ca voluntarii deja aveau o atitudine pro deja dinaintea actiunii si vor pastra acelasi spirit si in continuare. Important este daca s-a reusit sa se schimbe vreo mentalitate. Sau se va gandi cum s-a gandit si pana acum… “lasa ma, ca la anu’ vin iar baietii aia sa faca curat…”
  Imi amintesc de ce imi povestea un prieten care lucreaza in armata.
  Acum 3-4 ani, s-a organizat o actiune armata pentru inundatii de prin nu stiu ce sate romanesti. Imi povestea ca s-a intors scarbit din actiunea “voluntara”. In timp ce ei munceau sa scoata apa, namol din gospodarii, satenii luasera pauza si se dusesera la birtul cumunal sa se incalzeasca cu o tzuiculita… si ca sa faca imatinea completa stateau si zoreau soldatii sa se “miste mai cu talent”…
  Tind sa cred ca daca a invatat cineva ceva din actiunea asta sunt copiii… adultii slabe sanse sa se mai schimbe… insa daca nu se sustine in continuare educatia, si copiii vor fi influentati in cele din urma de parinti si se vor intoarce la obiceiurile familiale.

 3. bai nu stiu daca conteaza asa mult cifrele – kilogramele aici, ci mai degraba cifrele – nr. de participanti, awareness in presa, etc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii