Publicat de: Mihai A. Pop | august 20, 2010

In viata fara bani

M-am gandit de mai multe ori cum s-a intamplat ca banii sunt asa comuni peste tot in lume, si ca demonstratie a ce facem sa dispunem de bani am incercat reducerea la absurd, practic am eliminat banii din sistem, si am incercat sa vad ce dispare in totalitate.

Am inceput prin a intelege comunitatile de bastinasi, cele care au fost prinse de cuceritori in faze pre monetarizate – cele mai comune cred ca ar fi bushmen, aborigenii australieni, comunitatile din Andaman si probabil ce a mai ramas din amerindieni, apoi comunitatile amish care au renuntat la bani (nu toate, de fapt doar putine), si indivizi care au renuntat in general la bani.

Primul lucru pe care il remarci in sens negativ, este ca sunt mai inapoiati, si inteleg prin asta faptul ca traiesc cum inteleg din istoria noastra ca traiam noi acum multa vreme, probabil nivelul de sanatate e ceva mai scazut. In plan pozitiv sunt ca societate mult mai uniti, si spune ceva mai fericiti, dar practic sunt mai umani, au o mai mare putere asupra vietii lor si depind doar in putina masura de altceva decat de oameni. Si inca ceva, sunt mai greu de controlat de structuri dezumanizate, pentru ca nu le inteleg, adica de catre administratii externe.

Aici intervine banul, cunoscut popular si ca ochiul dracului, pentru ca statul nu te pune sa-i folosesti banii, chiar deloc, nu te pune sa cumperi ce ai nevoie, poti sa iti faci acasa ce ai nevoie… ce iti face statul iti pune impozit pe casa, pe existenta ta, pe productia ta, intr-un fel de logica care zice ca nu mai ai loc pe lumea asta, si daca vrei sa-ti facem loc, plateste ceva. Si pentru o comparatie cu iobagii, nu vorbim de zeciuiala, ci de injumatatire.

Urmand logica de mai sus, intelegem de ce natura nu prea are loc in lumea noastra si de ce practic o distrugem daca nu produce bani, pentru ca n-am reusit sa o convingem sa ne dea bani ca sa existe. Asadar in lumea de azi poti spune ca un om este mai putin dorit de ceilalti oameni, pentru ca nu-l poti accepta asa cum e el, ci ii mai ceri si bani, decat un caine, sau un pescarus, sau un sobolan, sau un vierme…

E obositor sa iti doresti sa traiesti acolo unde oamenii te vor pentru ca „esti bani”, aveti solutii? Ma refer la cele legate de realitatea externa, nu la faptul ca as putea sa nu ma gandesc la asta…

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii