Publicat de: Mihai A. Pop | august 19, 2010

Orasul care face pe tine

Eu traiesc in Bucuresti, si asta e Orasul, insa remarcile se aplica toturor oraselor din Romania.

Stiu ca pentru unii e cald, ba chiar pentru unii e insuportabil de cald, dar ce vreau sa zic tine de bunul simt, mai mult decat de orice altceva.

Prin Bucuresti, cam peste tot pe unde mergi, si incerci sa analizezi arhitectura, frumoasa la origini, neingrijita in general, dar mai curatata in ultima vreme, ti se lipesc ochii de aparatele de aer conditionat care sunt infipte ca niste nuci in perete, si vorbesc din punct de vedere estetic.

Dar traiesc in Romania, si stiu ca frumusetea si frumosul nu s-au nascut aici, cat despre ideile estetice locale, am tocat destula iarba la rate, cat sa nu fac decat doua paranteze – esteticienii locali s-au realizat cu precadere in afara, departe de la tara in Romania, si singurul curent modern estetic plecat de pe la noi – Dadaismul – e chiar cunoscut pentru promovarea haosului si improvizatiei – alte doua valori care se pot inspira din plin de prin localitate.

Asadar nu ma mai deranjeaza asa de mult cum arata ele… ca un caine Pavlovian, mi-am dresat ochii sa sara peste nuci. Totusi ce e realmente deranjant, fie ca esti un oarecare trecator, agent de paza, vanzator de flori, ambulant de vreun fel este faptul ca la orice ora din zi si noapte, numitele aparate de aer conditionat fac pe tine.

Aproape ca orice caine care iti incearca rotile de la masina, si aparatele respective isi dau drumul peste noi toti si isi marcheaza teritoriul incat vezi trecatorii pe mai marile artere jucand sotron numai sa nu fie picurati sau sa nu calce in baltile lasate la uscat.

Macar de ar mai baleia. Glumesc.

Stiu ca pare aproape imposibil sa rezolvam o astfel de situatie, totusi ca un inginer, ce nu sunt, imi amintesc ca nu-mi amintesc de astfel de ipostaze jenante in vest (nu zic ca acolo n-or fi, doar ca nu m-au luat la tinta), ba chiar nici in tari ceva mai caldute nu m-au improscat, numesc Turcia (desi poate aici parca mai erau razlete), Tunisia si Maroc…

Chiar nu stiu cum fac, probabil ca in loc sa puna scurgerea in afara, o intubeaza si o varsa prin instalatia de apa… ce inventie, ce patent!!

Mici pasi pentru omenire, mari pasi pentru omenie.

mihai

Reclame

Responses

  1. Problema este – zic eu tot ca un inginer ce nu sunt – tot arhitectura. Aici in vest, unul din elementele esentiale al proiectarii oricarei cladiri, pe langa reteaua de apa, aerisire si electrica, este si reteaua de aer conditionat… ca sa nu mai vorbim de reteaua de telefon, reteaua de interfon, reteaua de cablu TV chiar si reteaua de aspirator. Toate fac parte din proiectul cladirii. toate blocurile au la parter un panou imens la care providerii de internet/telefon/tv conecteaza orice apartament la reteaua lor, fara sa vina sa iti sparga peretii sau mai stiu eu ce… Binenteles ca exista si cladiri mai vechi care nu au fost concepute pentru sistemele astea, si care au in geamuri aer conditionat, insa sunt putine, toata lumea se straduieste sa faca totul centralizat… probabil ca costurile de achizitie si intretinere sunt mai mici daca iei un aparat de aer conditionat la tot blocul si pastrezi astfel si esteticul cladirii…
    Faptul ca picura in strada este doar o problema de montaj „romanesc” a la Dorel… „lasa, ma ca merge-asa”… am vazut aere conditionate montate corect, in care tubul de scurgere era montat frumos pe langa perete, si directionat spre o zona de scurgere sigura. Pe vremea cand stateam in Bucuresti, si aveam aer conditionat nu aruncam toata apa, ci o foloseam… este mai buna decat apa de robinet. Ea provine din condens, deci in principiu este mai buna… nu are calcar, clor sau mai stiu eu ce… asa ca noi o foloseam sa udam florile (le trebuie pe caldura asta), sau sa umplem fierul de calcat – elimini problema cu apa dura si calcarul care se depune…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii