Publicat de: Mihai A. Pop | iunie 8, 2010

Superstitia din fiecare zi

Remarcasem aseara ca intr-adevar superstitiile sunt parte din noi, chiar daca nu le intelegem, credem in ele pentru ca altceva mai bun nu stim.

De pilda la intalnirea cu cineva dai binete, spui „Buna ziua”, servind si ca urare prin care adresezi – Sa-ti fie ziua buna!, dar si ca afirmatie – Ziua mea e buna. Dar explicatia din spatele urarii s-a consumat demult, inainte sa te nasti, inainte ca parintii tai sa se nasca… demult.

Iar logica din spatele explicatiei spunea ca in crezul popular, urarea de bine se refera la viitor, si nu la trecut, asa ca in loc sa fie afirmatia ca ziua ta a fost buna, se referea la faptul ca norocul va atinge si pe cel care ureaza de mai multe ori „buna ziua”, dar si celui care primeste de mai multe ori urarea.

In ziua de azi le folosim nediferentiat, nu e o urare, e pur si simplu un indicator de intersectie in calea a doua persoane care se cunosc si nimic mai mult.

Si cand spun ca urarile astea tin de superstitiile de mai sus, sa nu credeti ca se refera doar la superstitiile vorbitorilor de limba romana, la fel sunt si in engleza,  germana, franceza, italiana, spaniola, portugheza… probabil si-n altele.

Asadar.

V-a fost ziua buna?

PS. Se extinde la buna dimineata, buna seara… good morning, good afternoon, good evening, bon jour, buon giorno, buona sera, buenos dias, buenas tardes, buenas noches, gutten nacht… … …

Reclame

Responses

  1. Si mai intalnesti si francezi d-aia plicticosi, care te intreaba in fiecare dmineata ce faci si daca ai dormit bine, iar seara, la culcare, te mai si pupa obligatoriu.Conventie-conventie, dar rigiditatea asta e desueta, n-are nimic cu realitatea.
    Mama, ce ne mai prefacem !

  2. In alte culturi, mai lusofone, in loc de buna ziua ti se zice „tudo bem?” adica echivalentul a „ce faci?”. Raspunsul clasic „tudo..” inseamna ca „bine”. Daca la inceput am crezut ca chiar era o intrebare sincer interesata, inflatia posterioara de „tudo bem?” m-a facut sa inteleg ca este echivalent de fapt cu „Buna”. Personal, cred ca e o maniera de a realiza o conexiune intre oameni, mai mult decat o superstitie, urare sau intrebare. Asa ne conectam noi intre noi.. Cainii se miros, noi ne zicem „Buna ziua” si ne intrebam „ce mai faci?”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii