Publicat de: Mihai A. Pop | aprilie 16, 2010

Starile de agregare

Am facut toti scoala si stim ca la chimie/fizica (sau mai nou la stiinte alte naturii) se invata ca materia are patru stari de agregare, si anume gazoasa, lichida, solida si plasma.

Foarte bine si frumos, dar asta spune cam cat a inteles fizica si chimia despre lume. Adica tot ele vorbesc de spatiu, de atractie, si gravitatie, despre compusi organici, despre relativitate, despre fisiune si fuziune, despre cuarci … si totusi nu penetreaza.

Sa va spun nelamuririle pe care le am:

 • Foarte bine ca avem starile de agregare ale materiei, dar cu anti-materia ce ne facem?, dar cu dark matter (nu incerc sa traduc, dar cercetati in paralel)?
 • Daca agregarea materiei are directa legatura cu gradele de energie regasite in materie cum de s-au facut relationari cu energia materiei, dar nu cu cea a anti-materiei?, care este starea de agregare a fotonilor (particula materiala)?
 • Eh bon, o sa spuneti ca sunt prea filozof, si ca astea sunt doar elemente presupuse (nu sunt de acord, dar accept reducerea pentru moment) si ca pana nu le vom demonstra (ceea ce s-a facut de multa vreme, dar probabil nu toti si-au facut temele cat sa poata rescrie manualele pentru scoala), ramanem cu ce avem
 • Sa mai dau atunci un exemplu de stare de agregare – viata – dar incredibil ce descoperire, mda… viata nu e clar plasma, nu e doar solid, lichid sau gazos, si are legatura cu energie interna dezechilibrata si influentabila la o comanda interna. Dar probabil pentru ca viata era prea evidenta au reusit descopunerea ei in elementele de baza care adunate nu fac niciun sens. E ca si cand ai sti ca omul esta vreo 6 galeti de apa, niste carbon, fier, hidrogen si alte cateva minerale, gaze … pai daca le adun da exact 24.3 lei la pretul din farmacie si Carrefour, insa realmente puse impreuna astea nu dau un om.

Apropos de stiinta-in-nestiinta, chiar credeti ca economia e o stiinta? are mai multa stiinta coaserea tivului la o batista, e doar o rationalizare a posteriori a evenimentelor, care iti poate da o formula inoperabila in foarte multe cazuri ulterioare. Dar religia? dar astrologia?


Responses

 1. Trebuie sa recunosc ca nu am ajuns inca la nivelul de studiu al antimateriei si dark matter, dar o sa google-esc…
  Chestia cu fotonii nu am inteles-o nici eu foarte bine… cel mai probabil se apropie de plasma… insa nu sunt sigur…
  Manualele scolare sunt clar depasite mai ales in Romania… Cred ca profesorii in Romania se dedica din ce in ce mai putin stiintei si din ce in ce mai mult banilor, probabil ca efect al salarizarii proaste sau a societatii alterate care reduce totul la „cum sa mai smecherim niste bani”. Am sa dau aici exemplul clasic cu culoarea apei… care mi se pare in continuare unul dintre cele mai elementare lucruri… si care in scoli se invata tot prost… APA E ALBASTRA… demonstrat stiintific inca de acum aproape 20 de ani.
  In ceea ce priveste viata… o viata nu ne ajunge sa filozofam pe teme abstracte… poti extinde discutia asta la infinit cu creativitatea, sentimentele, zeitati (apropo, ce stare de agregare crezi ca are Dumnezeu? Poate le are pe toate in acelasi timp!), etc…

 2. Al naibii de interesant subiectul, dar am impresia ca cel putin pe alocuri faci cateva confuzii, in mare parte pentru ca la scoala intr-adevar nu sunt explicate prea bine concepte precum starile de agregare si in particular pentru ca duci lucrurile usor la extrem.

  Da! antimateria are stari de agregare si mai ales sunt aceleasi ca ale materiei.Daca vreodata vom reusi sa sintetizam mai mult decat cateva nanograme de antiparticule e foarte posibil sa avem un alt sistem periodic si o alta chimie,cu toate ca principiile din spate raman aceleasi.Exista cel putin la nivelul termodinamic un soi de simetrie observabila (diagramele Feynmann de exemplu le poti cauta pe net sunt al naibii de intuitive) intre materie si anti-materie.In definitiv anti-materia o sa fie guvernata de legi identice cu cele pe care le cunoastem pentru materie.Marea problema in studiul antiparticulelor nu este data de neintelegerea principiala a fenomenelor din spate(ea fiind la fel de buna sau de rea ca cea pe care o folosim in cazul materiei) ci de faptul ca interactia intre materie si anti-materie este brusca,extrem de violenta si in urma acesteia deobicei nu ramane mai nimic.(practic in interactia 1g de materie cu echivalentul de antimaterie se degaja intreaga cantitate de energie data de ecuatia lui Einstein pentru masa de materie corespondenta)
  Intrebarea semnificativa in cazul materiei negre sau ascunse este de ce in momentul acesta noi si toate corpurile din jur existam ca agregate de materie daca ipoteza ne spune ca la momentul initial cantitatile de materie si antimaterie erau egale?si respectiv ce naiba e materia neagra?(pentru ca spre deosebire de antimaterie pe care o mai putem sintetiza si retine in capcane de ionizare aflate in vid extrem,materia neagra inseamna cel putin deocamdata doar o serie de calcule facute de niste baieti foarte destepti pe care alegem sau nu sa le credem)

  Cat despre comentariul cu viata,tin minte ca intr-o tabara de chimie un coleg de-al meu a spus o chestie foarte similara. Incepusem in vara aceea sa invatam chimie organica si parea oarecum de necrezut ca intreg scheletul lumii vii este alcatuit din doar cateva elemente carbon,azot,oxigen,hidrogen,sulf,fosfor. Stiu ca mi-a spus atunci ceva in genul: oamenii nu sunt fiinte asa deosebite,daca am pune cantitatile stoechiometrice din elementele cu pricina intr-o galeata am avea un om.Stiu ca am ras si ca pe moment gaseam doar o mana de motive care sa contrazica o astfel de afirmatie.
  Am mai crescut atunci si stiu ca practic viata este mai mult decat o stare de agregare, o asezare precisa de atomi si molecule,partea amuzanta este ca e pur si simplu un accident,un miracol si asta indiferent la ce nivel alegi sa te duci.De la improbabilitatea biologica a fecundatiei pana la fortele internucleare care fac ca nici macar un atom sa nu aiba masa egala cu suma maselor protonilor si neutronilor;viata este o singularitate.Omul este cea mai improbabila si ordonata agregare de materie pe care o cunoastem ba mai mult este probabil cel mai eficient sistem fizico pe care il cunoastem.Si iarasi,nu vreau sa zic ca omul este perfect,ba chiar m-as feri de asta,formularea cea mai buna pe care am gasit-o suna cam asa: omul este un sistem in care imperfectiunile sunt distribuite aproape perfect.Procesul asta de distribuire a imperfectiunilor este aparent o lege a naturii ce se regaseste la toate sistemele ce persista in timp(traiesc).Despre asta vorbeste de exemplu teoria constructala a lui Adrian Bejan(profesor la Duke University) care are deja cateva rezultate interesante,fiind folosita pentru determinarea coeficientilor alometrici in tot felul de ecuatii ce descriu sistemele biologice, precum si la predictia dimensiunilor unei alveole pulmonare sau lungimea tubului respirator in relatie cu lucruri usor masurabile cum ar fi greutatea sau inaltimea individului.

  Cat despre stiinta, nu as mai zice decat ca e un mod limitat de a intelege lumea . Cu toate astea nu vad de ce ne-am intreba care sunt imperfectiunile, sau unde le putem gasi, sau pe cine putem da vina.Mai degraba as sta sa ma gandesc cum le-am putea distribui in asa fel in cat,poate dintr-o suprapunere de perspective, de la stiintific pana la religios(eu stiu?!), sa obtinem o poza mai buna cu tot ce inseamna lumea si viata.

  Despre astrologie, pot doar sa zic decat ca Universitatea din Bucuresti era singura din Europa cu Facultate de Astrologie inainte de 1948.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Feynmann_diagram
  http://en.wikipedia.org/wiki/Constructal_theory

 3. Multumesc mult.

  Cat traim invatam.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii