Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 28, 2010

Sa scapam de oportunisti

Sa scapam de oportunisti?

Aud de prea multe ori in ultima vreme (probabil doar acum urechea mea s-a obisnuit cu asta), ca ar trebui sa scapam de oportunisti. Inteleg in definitia oportunistului, acea persoana care vede o oportunitate inaintea multimii, iar oportunitatea are inca carne pe ea, adica ii putem spune ciolan. Nu inteleg in definitia oportunistului, ca prinde o oportunitate pe care altcineva o avea deja in mana sau in gura, ci poate cel mult la nas.

Asadar nu stiu cum percepe lumea traditionala apucatul ciolanului, dar clar lumea moderna (fie capitalista sau comunista) percepe ca un lucru pozitiv sa iei de la natura lucruri pe care sa ti le atribui, sa le pui valoare si sa le introduci in circuitul economic.

Deci nu numai ca ar trebui apreciati oportunistii moderni, dar ar trebui crescuti noi oportunisti, pentru ca doar ei sunt cei care vor reusesc din dorinta lor de a crea ceva mai bun pentru ei, sa faca ceva mai bun si pentru ceilalti.

Mentalitatea nationala este inca adanc imbibata in slogane comuniste, egalitariste, insa ce ar trebui sa facem este sa ridicam o statuie oportunistilor nu muncitorilor, pentru ca cu cat avem mai multi oportunisti, cu atat vom putea schimba lumea mai mult si vom trai mai bine. Doar nu credeti ca americanii, chinezii, japonezii, germanii (cum nu-mi place mie sa-i vad, ca substantive colective) au reusit prin a fi egalitaristi, socialisti si ucigand orice gand de avutie sau lacomie.

Nu e nimeni care sa aduca mai multa valoare lumii decat un lacom care vrea sa-si sporeasca el valoarea.

Mda, cam atat despre Romania, totusi e de recunoscut ca definitia oportunistului modern ucide natura, insa daca planul guvernantilor nostri este sa nu faca nimic in Romania ca sa ne pastram tara mai naturala, am impresia ca reusesc, e atat de naturala incat nici turistii care vor sa vada frumuseti naturale nu au unde sa stea, daca ar veni sa le vada.

PS In acest moment in lume patentele sunt obtinute in predilectie de organizatii locate in America, Japonia, Coreea de sud si China (recunosteti o tendinta?). Macar de ar obtine si Romania patentele pe care le obtine Coreea de sud intr-o zi.


Responses

 1. cu definitia asta, clar.

  definitia din dex se refera la altceva 😀
  Atitudine lipsită de principialitate a unei persoane care, pentru a-si satisface interesele personale, adoptă si aplică, după împrejurări, principii si păreri diferite.

 2. Daca ar fi sa ridicam in slavi oportunistii, nu ai mai avea ce ruine sau orase vechi sa vizitezi. Nu ai mai avea istorie. Ar fi mall-uri sau complexe de locuinte moderne, sau culturi agricole sau orice altceva mai util.

  Asa ca eu ii felicit pe cei ca Unesco ca au incurazat comunitatile locale sa nu fie oportuniste.

  Ma doare sufletul cand vad cu oportunistii astia modernisti distrug centrul istoric al bucurestiului, cum cladiri de patrimoniu mor sub cladiri de birouri. Nu simt ca am evoluat cu nimic de pe urma lor.

  • Poate trebuie sa ma mai explic un pic, nu vreau ca toti sa fie oportunisti… pentru ca nici nu se poate, nu e natural, eu doar vreau ca sa nu fie „terminati”.

   Cat despre Unesco, si ei sunt niste oportunisti, au vazut ca le batea vantul [siturile arheo si anume] si au decis sa faca un patrimoniu, poate nu pentru bani, dar sigur pentru ego-ul lor.

   • Deci toate organizatiile non profit exista pentru propriul ego?!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii