Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 4, 2010

Comunismu’ a invins

Prima data cand ajungi in America realizezi ca intr-adevar comunismul este o forma suprema de organizare a statului. Pur si simplu iti vine sa strigi – „comunismu’ a invins”.

M-a incercat de doua ori acest sentiment, si dupa experienta pre-decembrista din Romania, care mi-a lasat doar un gust pentru ca eram inca la o varsta frageda, am incercat anul acesta o experienta in Vietnamul comunist.

Practic azi comunismul in Vietnam, probabil si-n China la fel, iti ingradeste libertatea de gandire legata de aria politica, dar faptul ca nu sunt organizati (n-au destule fonduri) face ca libertatea sa fie mult mai acasa la ea aici decat in America (n.r. SUA). Practic comunismul a incercat sa tina majoritatea populatiei la un nivel, care nivel usor, usor a ajuns demodat, si astfel populatia a fost mai usor de controlat de catre aparatele de stat.

In economiile capitaliste avansate, unde sunt mult mai multi oameni care au „pareri”, controlul se face prin reguli scrise, si au gramezi de aparate prin care sa controleze populatia (faimoasele FBI, CIA, IRS, politia etc), dar si prin reguli nescrise sau presiuni sociale, care fac ca 90% din tinerii pana in 25 de ani de la orase din America sa fi incercat macar o data droguri, sau ca shoppingul sa nu fie o activitate ci o boala. Pun pariu ca se poate si altfel, dar sistemul accepta de destule ori sintagma – fara asta viata n-are rost.

Asadar comunismul a incercat punerea oamenilor la un nivel, pe cand capitalismul de succes chiar a reusit, si chiar a reusit sa controleze populatia mult mai bine.

Daca tot e sa ne dorim ceva in politica, pai mai bine sa ne dorim sa putem fi in stare sa intelegem fiecare tip de sistem, si sa traim in acele sisteme care permit discutarea despre defectele tuturor sistemelor.

Un salut calduros,

Tovarasu’ Mihai

Reclame

Responses

  1. dle mihai comunismul nu este posibil datorita unor gene agresive care da nastere burgheziei comuniste si tortionarilor comunisti .dar proprietatea predominanta find de stat, fiecare om este obligat sa munceasca si are unde[someri=0] in capitalism predomina propriet.privata;fiecare se descurca cum poate.discrepantele dintre cerere si ofertaduc lacrize economicesi la somaj;impreuna cu altii am dat o solutie prin crearea{http://partidsocialitmodern.ro}P.S.Md.R. inchina oamenii oduc totsi prost ptr ca vor sa- i intreaca pe amercani.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii