Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 2, 2010

Patria – cinematograful sau Romania?

Nu stiu ce sa zic, dar daca generatiei din care face parte sor-mea ii spui „Patria” evident gandul este catre cinematograful din Romana, un ceai si o plimbare la empetreipleier.

______

Patriotismul este o functie invers proportionala cu experientele de calatorii in zone economice mai bogate decat cele din care provii sau in afara ariei de influenta a limbii.

Adica cum se face ca mexicanii sunt patrioti, insa imperiul spaniol in america latina este spart in zeci de tarisoare, pe cand cel portughez nu?

Cum se face ca americanii sunt foarte patrioti, insa exista un 20% sanatos care nu vorbeste engleza [ever], sau ca nici un sfert dintre ei nu au pasaport?

Cand spui despre o tara ca are locuitori patrioti in lumea de azi inseamna ca sunt un pic inapoiati si as incepe aici cu francezii, rusii, americanii, britanicii ale caror sisteme politice sunt foarte riguroase si promoveaza propaganda unei culturi superioare, unor forme de viata superioare, pe cand germanii, nordicii, japonezii, la fel si multi altii dintre locuitorii tarilor evoluate dpdv al educatiei, vad lumea ca fiind a lor, nu doar felia din ea despre care cunosc mai multe.

Apropos Patria vine si cu o datorie, pe cand un locuitor al lumii vine cu o alta datorie, daca prima datorie este una de arme, cea de a doua este catre „mama natura”, asa ca mult mai usor vandabila intelectual.

Greu de crezut ca patriot este sensul restrans al cuvantului ecologist.

Dar destul despre ce bine/rau este sa fii patriot. Eu unul nu sunt, am o apartenenta, am o origine, dar clar nu pot sa inghit o datorie catre ceva atat de mic si meschin, totusi imi pastrez dreptul de a stima patriotii cand conditiile o cer.

Reclame

Responses

 1. Mic si meschin adica Romania ca spatiu geografic? Pai de ce?

 2. bai, nu m-am gandit prea mult la asta, dar de ce crezi ca patriot ar fi intr-o oarecare contradictie cu cetatean al lumii sau ecologist, etc.?

  • din acelasi motiv pentru care atunci cand trebuie sa lucrezi cu un maghiar ai emotii mai diferite decat daca ar fi spaniol, pentru ca ceva in subconstientul nostru e format (deformat) de asa natura incat sa ai si o reactie emotionala… la fel cand vorbim despre rusi sau despre germani (directia emotiei e diferita, dar exista), insa nu acelasi lucru cand vorbim despre senegalezi…

   pentru ca desi noi punem in carca unui Istvan azi, intamplarile petrecute acum multi ani, la comanda unuia, care nu are de-a face cu prezentul Istvan

   as prefera cand ma gandesc la maghiari , sa nu incarc numele lor cu istoria lor (fara prejudecati), ci la panonieni… pentru ca de acolo provin si chiar daca scapam de patriotism, tot vom proveni fiecare de undeva, insa vom decide noi insine la nivel logic, daca vrem sa fim etichetati ca provenind dintr-un loc sau nu

   • well, eu simt altfel… e doar mandria pozitiva, identitatea, si un sentiment general pozitiv. nu simt nevoia sa definesc patriotismul sau cine suntem intr-o ura/contradictie cu altcineva, fie el ungur, roman, dac, rus, neamt, turc sau ce vrei tu.

    totul e doar in prezent :). inclusvi patriotismul exista doar in prezent. si in prezent turcul e prieten :).

    pentru mine.

    sper ca am inteles ideea ta si nu am batut campii…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii