Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 4, 2009

Cand din alegerea presedintelui va castiga cetateanul?

Ca de fiecare data de la revolutie incoace castiga tot presedintele?

Toti suntem inainte de alegerile prezidentiale ceva mai preocupati de politica, de partide, de doctrine, de dedesupturile personale, de interesele economice, de viitorul nostru stabilit prin vot, de logica democratiei, de drepturile cetatenesti.

Toti cei care se conving sa mearga la vot se duc cu o dorinta de a schimba, cu o placere de a spune ca ei au insemnat ceva, cu o dorinta de a se exprima intr-un sistem care pare just, insa aproape deloca cu responsabilitatea ca o fac pentru toti cetatenii – votanti si nevotanti.

Pai hai sa gandim.

Setul 1

 • Este oare just ca putem vota doar o data la o perioada, iar cei pusi acolo sa stie asta?
 • Este oare just ca votul de azi sa ramana fix pana data viitoare cand il dau?
 • Este oare just ca cei care care aleg sa voteze un candidat primesc ce aleg, insa cei care aleg sa nu voteze (aici vin cuvintele grele despre candidati) nu primesc niciodata ce aleg?
 • Este oare valabila impartirea ideologica pe spectrul politic in Romania? si daca da, de ce doar la romani merge, insa la maghiari, tigani nu?
 • De ce suntem interesati atat de mult de trecutul politicienilor? Stim oare intr-adevar destul despre ce vor sa faca?
 • Daca in lumea reala ne simtim lezati de neindeplinirea promisiunilor si asta rupe relatia cu acea entitate, de ce cand politica nu isi respecta promisiunile avem tendinta sa uitam? Si cat de mult valoreaza aceasta optiune deschisa pentru noi?
 • Cate au fost momentele din istorie in care viitorul votantilor a fost legat de vot?
 • De ce alesii cetatenilor nu se pot intelege intre ei ca sa poata stabili ce e mai bine pentru cetateni?

Setul 2

 • Care e diferenta reala intre sentimentul pre-mers la vot si pre-asistat la finala echipei/jucatorului favorit(e) de sport?
 • De ce cand ne referim la politicienii care au facut traseism politic in trecut, acum ii vedem ca apartinand unei doctrine, sau partid, sau culoare?
 • Cand a disparut caracterul individual al politicianului, si s-a transformat intr-un caracter de grup, gloata, hoarda, ginta, partid?
 • Ne intereseaza sa castige candidatul nostru, sau sa piarda al lor? Corectati intrebarea: Ne intereseaza sa castigam noi, sau ei (votantii celorlalti)? Corectati intrebarea: Ne intereseaza sa castigam noi, toti cetatenii? Vreodata?
 • Cand a fost ultima data cand ai avut incredere 100% intr-un politician? Ce s-a intamplat cu el? Dar cu increderea? De ce votam pe cineva in care avem incredere mai putin de 100%? Ai da un borcan cu gem unuia in care ai incredere 90% ca nu-l scapa? Dar raspunderea pentru viata ta pe 4-5 ani?

Vreti raspunsuri? am raspunsuri…

(poate le vreti pe ale voastre mai intai)

Reclame

Responses

 1. „Corectati intrebarea: Ne intereseaza sa castigam noi, toti cetatenii? Vreodata?”

  Este utopic sa consederi ca vreodata, absolut toti cetatenii castiga. FAcem parte din grupuri de interes diferite (business, administratie publica, pensionari, studenti etc). Ce prieste unora nu corespunde altora. Si nun cred ca nici cele mai apropiate platforme electorale a doi candidati nu pot face fericiti marea majoritate.
  Deci nu poti sa ii ceri unui pensionar sa voteze pentru interesele unui om de afaceri. Asta este democratia, iar candidatii nu pot asigura fericirea tuturor grupurilor prin promisiunile electorale, ci doar pe ale celor mai influenti (asa e de la Caragiale incoace)

  • Cristina, eu chiar cred ca daca ne-am duce la vot ca sa votam pentru toti romanii, responsabilitatea asta ar da niste rezultate reale.

   Dar daca votam pentru pensiile „nostre” mai mari, pentru taxele „noastre” mai mici, pentru salariile „noastre” mai mari, reusim sa votam ca indivizi, si ne limitam responsabilitatea, motiv pentru care ar fi mai bine sa nu votam.

 2. domnu’ domnu’ da un post mai scurt nu se poate?

  ca am ametit.

  • domnu’, se poate, insa sunt atatea intrebari de pus cand e vorba de politica, incat ma mir ca m-am oprit la doar atat… pentru ca mai sunt mult mai multe de intrebat

 3. exista si interese comune cristina: de exemplu nu cred ca s-ar supara nimeni daca ar functiona justitia cum trebuie… (poate doar hotii)… sau educatia sau sanatatea. Chiar daca esti student, nu se poate sa nu te bucuri ca bunicii tai iau pensii mai mari, nu? sau Bunicii ca iei tu salariu mai mare… Legea compensarii (daca unul castiga altul trebuie sa piarda) functioneaza numai daca intreaga societate ramane pe loc… ori daca creste… toata lumea poate avea ceva de castigat… iti explica Popica cum era cu bursa acu’ vreo 5-10 ani… 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii