Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 27, 2009

Insolventa ca stare a economiei

Am asistat la un seminar al ZF pe tema insolventei, includ aici insolventa legala, insolventa de fapt si tratata in afara protectiei legii si insolventa personala (a persoanei fizice).

Intreaga idee a insolventei se bazeaza pe incapacitatea de plata a creditorilor (furnizori, salariati, banci, state etc.) de catre companie/persoana, nici din surse proprii si nici din imprumuturi. Daca cititi printre randuri realizati ca asta nu inseamna neaparat ca compania/persoana nu are valoare, ca nu are cum sa produca valoare… nu, nu inseamna decat ca n-are lichiditati.

Aici apare aceasta lege a protectiei de catre creditori, si e menita sa ajute companiile (o sa exista si una pentru persoane care e momentan un proiect in parlament), prin care acele companii care cred ca mai pot stoarce valoare din ce au, dar care acum nu-si pot achita obligatiile, sa intre sub un plan de reorganizare aprobat de creditori (nu de toti, ci de o majoritate) prin care sa planuiasca cum sa-ti achita obligatiile. Zis si facut, daca planul nu este indeplinit, oricand creditorii pot spune stop si sa inceapa lichidarea (vanzarea bucata cu bucata).

Evident sunt multe chichite si multe usi de intrare si iesire, asa ca nu poti face asta fara un specialist, dar e de retinut ideea.

Altfel a fost una dintre primele conferinte ZF care au fost fara bullshit, cu realitatea in fata, si care a incercat sa gaseasca solutii acolo unde solutiile sunt fara mare glorie.

Ziaristu’ lu’

Reclame

Responses

 1. Bun post.

  • Insolventa este doar o stare, o situatie prin care poate trece la un moment dat o societate (entitate). Problema e mai grea atunci cand trebuie aleasa calea medierii sau a falimentului. Dar, in momentul de fata, am ciudata senzatie ca multi dintre specialistii pe lichidare nu fac diferentele.
   Poti citi mai multe si aici: http://jurefani.wordpress.com/2009/10/02/medierea-in-caz-de-insolventa/
   Toate bune.

 2. Scuzati, eram cam obosita aseara. Am vrut sa spun ca e mai greu atunci cand trebuie aleasa calea reorganizarii (in loc de medierii) sau cea a falimentului. Cei mai multi considera a fi totuna insolventa cu falimentul.
  Medierea poate fi o solutie de salvare, de comun acord cu creditorii, inainte de intrarea in procedura falimentului.
  Intr-o economie de piata sanatoasa se alege totdeauna calea prin care toti cei implicati sa aiba de castigat. La noi, din pacate, trebuie sa castig numai eu. Cu toate acestea trebuie sa ramanem optimisti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii