Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 25, 2009

Biblia

Ce e biblia mai mult decat o carte de istorie si povesti cu povete, venita din timpul in care istoria era perisabila si povestile erau adevarata oglinda a natiunilor/societatii?

Peste asta trebuie sa spunem ca mai este si faptul ca a avut succes in timp, noroc ce i-a creat o aura de misticism, si a ajuns sa fie „cartea” pe care o multitudine de fapte au fost bazate. Evident aceste fapte au fost si pozitive si negative prin efecte, dar si prin interese.

Fie vorba intre noi, chiar daca incercam sa ne spalam de religiozitatea adusa de o carte prafuita, trebuie sa recunoastem ca suntem marcati culturali de o morala care se regaseste si in biblie, si care e citata de cele mai multe ori ca fiind sursa acestei morale.

Cate carti au mai fost atat de importante in istoria umanitatii? Niciuna, si sper sa nu mai fie vreauna, dar daca o sa mai fie, trag speranta ca n-o sa fie pentru motive similare. Biblia a crescut pentru ca e o carte care a invatat asa ca sper ca urmatoarea sa fie o carte care sa deschida orizonturi. Limitarea principala a unei carti care te invata, este ca dupa ce stie mai putin decat tine, te limiteaza, iar dintr-o carte mistica oricum trebuie sa te intrebi ce poti invata.

In viziunea mea recomandari de carti/scriitori care pot face o revolutie azi ar trebui sa includa Taleb Nassim (initial scrisesem si filozofi greci, scriitori francezi, Kant, pragmatisti, epistemologi, fizicieni, dar cred ca chintesenta a ceva nu poate fi mai multe lucruri).

PS. Articolul nu se vroia apologia lui Taleb, dar asa a iesit.

Reclame

Responses

 1. E cea mai tare Biblia

 2. Biblia spune totul despre om.Tot ce s-a scris dupa aceea nu face decat sa reia motive, teme, personaje, simboluri. E cel mai minunat roman care s-a scris vreodata.Noi avem norocul ca citim o biblie tradusa asa cum trebuie. E importanta si traducerea prima, cea din l688, a lui Serban Cantacuzino,dar imi place mai mult cea tradusa de un scriitor(Gala Galaction).Nota bene: n-am citit inca Biblia Bartolomea, cea tradusa de Bartolomeu Anania.

 3. Nassim Taleb pe acelasi palier cu Biblia…asta e tare :))

  • E un mod simplist de a privi lucrurile. Biblia te invata, Taleb deschide orizonturi, nu sunt comparabile, cum nu cred ca Biblia va mai naste vreo revolutie.

 4. Ca absolvent de teologie voi spune ca Biblia e temelia. Fara temelie constructia nu-i solida. Dar daca vei construi doar temelia si nu ajungi la acoperis, te va bate vantul si ploaia.
  Putem incepe o constructie incepand cu acoperisul? Poate.
  Pentru absolut oricare din cartile pe care dorim sa le citim avem nevoie de o minte deschisa, neinchistata in prejudecati.
  In ceea ce priveste morala: chiar si cei care nu citesc Biblia o au. De ce? Este sadita in noi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii