Publicat de: Mihai A. Pop | august 30, 2009

Nevoia de apatie

O sa ma credeti nebun, insa in lumea de azi majoritatea populatiei are nevoie de apatie, de acea liniste interioara, fara ganduri revolutionare, si care nu include interactiunea cu persoane din afara anturajului apropiat.

Intreaga societate moderna e construita pe apatie, si modulele de creare si inducere a nevoii de apatie pleaca de la elemente pe care logic le asociem altor nevoi. De pilda, casa/apartamentul, iti da siguranta, insa te si lipseste de interactiunea cu societatea, ba chiar iti da „linistea caminului” propriu. Un alt exemplu este comunicarea care desi iti creaza capacitatea de a interactiona cu mai multi oameni, realmente iti creste apatia, pentru ca niciuna dintre interactiuni nu sunt sanguine, toate fiind distante si echilibrate, mult mai mult emotionale decat rationale, si exemplele pot continua – automobilul, supermarketul, televizorul.

Totusi de ce ni se induce/ne inducem nevoia de apatie? In realitate raspunsul simplist este ca: suntem prea inghesuiti unii in altii, iar daca am interactiona si am induce factori destabilizatori, revolutionari in societate, asta ar putea duce la distrugerea unui sistem care aparent functioneaza. O consecinta este ca un sistem stabil si apatic, are tendinta de a evolua liniar, fapt pentru care insusi sistemul slabeste controlarea apatiei, iar asta poate duce la explozii sociale/economice de dimensiuni inimaginabile. Asa ca decat sa aflam mai repede cum putem evolua, mai bine sa controlam evolutia.

O sa mai cuget la asta, dar ideea nu mi se pare SF.

Reclame

Responses

  1. Alergam bezmetici, prezentul goneste eternitatea, dar noi am gresit trenul: nu stim ca trebuie sa ne gasim locul in eternitate si nu in prezent !
    Da, suntem inconjurati de lucruri care nu ne folosesc.
    Sistemul ne vrea cuminti si apatici, ai dreptate.Dar pe mine m-au pierdut de client,, eu ii ignor si-mi vad de libertatea mea.
    In alta ordine de idei, la multi ani !

  2. Multumesc pentru urari.

  3. Ne mai ramane sa fim rebeli. Sa nu ne platim impozitele. Sa avem, la tzara (ca de-aia ii zice tzara…) o casa si o gradina, cat sa supravietuim. Insa suntem coplesiti altfel… Fara net, TV, tel?… Cam naspa. SUNTEM SCLAVII VREMURILOR…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii