Publicat de: Mihai A. Pop | August 12, 2009

Riscul cel mai mare

Iar am ajuns la o filozofie de viata inspirata din economie. Nu vreau sa plictisesc, insa cred ca e necesar sa o spun atat de simplu, incat sa nu ne mai uimim atat.

Asadar, in cele mai multe cazuri, cand un criminal ucide pentru prima oara, sau e descoperit ca a comis omucidere, ce spun vecinii? Pai simplu, era un om corect, saluta, nu prea bea, nu lasa lumina aprinsa etc. Stiti de ce? pentru ca daca isi batea copii, femeia, parintii, prietenii, in general cineva il ia pe radar si-l rezolva.

Vreau sa zic ca francul elvetian e considerat cea mai stabila moneda, si multe averi s-au tranformat in franci, la fel si multe imprumuturi au fost in franci, insa anul trecut cand moneda elvetiana a crescut cu 50% fata de dolar, cea mai stabila moneda a creat riscul cel mai mare.

Mai dau una, pilda curcanului. Timp de 1000 de zile, inca de la nastere, curcanul a trait bine, a mancat bine,  a crescut usor-usor, a capatat aptitudini, si-a gasit un rang social, a trecut de la un pui la maturitate etc. Ce concluzie tragem? Bla bla bla, bla, bla bla bla … (ca ii mergea bine, si ca el crestea cate putin in fiecare zi). Numai ca in 1001 a fost gatit.

Concluzie – In economie, societate se aplica: perceptia riscului cel mai mic, creaza riscurile cele mai mari.

Explicatia e simpla, cel putin pentru economie, si anume cand un factor economic care afecteaza o piata se modifica, ea afecteaza in diferite moduri intreaga piata, insa ultima care isi arata efectele este partea cea mai stabila a pietei, moment pana care toate pariurile sunt puse acolo. Iar cand ai un piata fluctuanta, acolo nu sunt pariuri, asa ca desi e riscanta piata, riscul evident este cel real. Pentru societate e din nou similar, insa chiar si mai imprevizibil.

Eu cred ca urmeaza taierea curcanului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii