Publicat de: Mihai A. Pop | iunie 5, 2009

IMPORTANT 9 vectori care afecteaza lumea in care traim

de Mihai A. Pop

Am incercat sa adun cele mai importante evenimente pe care le traim, asa cum o sa le invete un copil peste sute de ani despre perioada asta. Ele sunt organizate aleator, asa cum o facem cu totii prima data.
Acestea sunt de urmarit in trecutul de dupa 1945, in prezent, dar mai ales in viitor pentru circa 50 de ani.

1. Globalizare economica. Ma gandesc la globalizarea impreuna cu efectele ca fluxurile de capital, hot money, mobilitatea fortei de munca, specializarea regionala, transformarea fortei de munca din resursa in produs. Motivele globalizarii sunt, ca de fiecare data, marja de profit, in cazul acesta presiunea pe costuri.

2. Modificarea echilibrului social. Pentru mai bine de un mileniu celula sociala a fost familia, care s-a desprins din celula mai veche, ginta sau tribul. Acum celula societatii incepe sa devina individul. Motivul este legat de globalizare, dar si de modificarea optiunilor personale. Prevad o noua transformare care se va intoarce la familie in circa 50 de ani, dar motivatia e in concluzia finala.

3. Terminarea unor resurse minerale comune. Cand spun terminarea ma refer la trecerea pretului de extractie a acestor minerale sub pretul de reciclare/producere. Cateva din resursele utilizate de mii de ani se epuizeaza, printre ele plumbul, cuprul, dar si platina, dar si mult discutatul petrol. Motivul este evident, le-am scos din pamant si le-am folosit prea repede, n-am gasit inlocuitori durabili.

4. Dezvoltarea tehnologiei, in special cea a comunicatiei. Apreciez ca aceast punct este precum proverbul „nu vad padurea de copac”, adica a reusit sa fie foarte discutat, dar nu s-a reusit sa se traseze un trend de industrializare, si inca este imprevizibil si haotic (cel putin in bioind sau IT). Aceasta dezolvare afecteaza, rangurile sociale, educatia, dar si natura economiei care capata o mai mare parte intangibila. Motivul este pur si simplu dezvoltarea data de punerea in valoarea a unor R&D (mai ales initial cu aplicatii militare) care au ajuns sa fie profitabile economic.

5. Transformarea razboiului. Razboiul este o parte din ceea ce ne face umani, datoria de a fi alphamale, si nu cred ca va fi starpit/izolat, desi poate vom reusi sa mutam violenta in partea intangibila a vietii, dar pana acolo drum lung. Razboiul se transforma dintr-un razboi organizat intre popoare, natiuni, care se lupta pentru a achizitiona resurse, catre grupuri de persoane, care vor sa achizitioneze resurse. Motivul transformarii este educatia si libertatea in aceeptarea ei sociala care a crescut puterea liberului arbitru. Razboiul va fi pe viitor o lupta subversiva, similara guerilei.

6. Disparitia statului national / Aparitia comunitatilor ideologice. Trebuie spus ca majoritatea tarilor de pe glob sunt construite irational in a cuprinde un spirit pe un spatiu geografic, numesc aici acel spirit national, sau patriotism, fie el liber sau impus ca intr-un imperiu (ex. Romania, Rusia, Germania, Japonia etc.), prea putine tari sunt organizate pe baze economice, gen majorarea profitului, micsorarea costurilor, scaderea riscului (ex. Elvetia), aici de obicei apareau aliantele, comunitatile sa suplineasca logica economica. Miscarea catre organizarile suprastatale va da nastere la regionalizare, crearea unor obiective economice in perspectiva globala si identificarii regionale cu anumite produse/idei (ex. Sana, capitala Yemenului de azi, va ajunge locul pentru a invata fundamentalismul islamic). Motivul, capacitatea tot mai scazuta de a controla alocarea eficienta de la centru a resurselor.

7. Compania (corporatia) stat. E evident pentru multa lume ca in topul cifrei de afaceri/PIB, sunt destule companii care produc anual, intr-un sistem bine controlat, non-democratic, bazat pe capacitatea personala mai mult decat 75% din tarile existente pe glob, fie ele angrenate intr-un sistem democratic, fie nu, dar care au responsabilitati sociale, ce nu apasa pe umerii companiilor mai sus mentionate, si deci, mult mai putin profitabile. Astfel am dedus ca o data cu apropierea scopurilor companiilor si statelor (scopul este de a ramane in viata) si date fiind diferetele prospecte de a face profit, as concluziona, ca puterea statelor va scadea in directa legatura cu cea a companiilor multinationale, si acestea vor putea impune mai usor un cadru legislativ favorabil lor. Prevad si aparitia unor discrepante sociale prin aparitia unor paturi sociale semnificative foarte sarace si foarte bogate, posibile instabilitati sociale (ex. Brazilia).

8. Incalzirea globala. Incalzirea globala este un fenomen care contine mai mult decat numele, este vorba de totalitatea elementelor care duc la crearea unui dezechilibru natural extins la nivelul Terrei. Motivul este acela de a fi suprautilizat resursele, adica mai repede decat compusii rezultati pot fi reinglobati in natura si mai repede decat aceste resurse se produc natural.

9. Aparitia unui cadru economic post democratie. Am pus acest punct la finalul articolului, desi personal in consider a fi cel mai important din toata discutia. Recunosc ca toate elementele premergatoare converg catre o astfel de solutie. Asa cum dictatura nu respecta libertatea personala, comunismul nu respecta natura economica, asa se pare ca democratia nu reuseste sa respecte natura ecologica a Terrei. Toate aceste sisteme care nu reusesc sa prevada si solutioneze o problema de macro magnitudine, ajung sa fie distruse. Solutia acestei post democratii sta in implicarea responsabila a companiilor alaturi de state/organisme suprastatale/organizatii regionale si echilibrarea utilizarii resurselor naturale intr-un mod durabil, utilizarea modificarilor sociale, utilizarea dezvoltarii tehnologiei. Vor trebui sa apara cateva cataclisme naturale pentru a face o schimbare importanta in utilizarea industriala a unor resurse regenrabile, care creaza dezechilibre minore. Cred ca va trebui ca aceste cataclisme sa fie insa importante pentru ca mentalitatea generala sa fie afectata, pentru ca acum e clar ca a utilizat destul de ineficient resursele.

Totusi ce s-a intamplat cu efectul Alvin Toffler? Cred ca e si el aici, lumea se accelereaza, pentru inca o perioada de timp (acesti urmatori 50 de ani), pana cand lumea va fi lovita de aceste macro cataclisme. Intrebarea pe care mi-am pus-o la inceputul articolului este „si ce va fi dupa?” pai va fi ca si pana acum numai ca diferit :). Sper ca data viitoare cand vom regandi lumea vom reusi sa o construim mai bine. Ramane sa ne raspundem intr-un articol viitor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii